Over onsFEBFEB Career Services

Student-assistent met zeer goede kennis van R voor project “Future Mortality”

15 september 2017

Voor het door NWO gefinancierde onderzoeksproject “Smoking, alcohol and obesity - ingredients for improved and robust mortality projections” (zie: futuremortality.com) ben ik op zoek naar een student-assistent met zeer goede kennis van het programma R (oa tijdreeksen & nlm & reshape) die op korte termijn kan starten.

Projectbeschrijving (in het Engels)

Information concerning future life expectancy is crucial for public policy, social security, pension and insurance schemes, and healthcare planning. However, estimates of future mortality often prove inaccurate, as conventional extrapolative mortality projection methods cannot capture (i) the impact of lifestyle ‘epidemics’, different over time between men and women, and across generations and countries; and (ii) the delay in ageing: the 90-year-olds of today roughly resemble the 80-year-olds of the past.

Key to mortality forecasting is distinguishing between:

(i) the general gradual long-term mortality decline, mainly due to socio-economic factors and associated medical improvements, and accompanied by a delay in ageing expressed as a shift in the age-at-death distribution towards older ages

(ii) The smoking, alcohol, and obesity ‘epidemics’ which cause deviations from and variations in the general mortality decline, and greatly affect premature mortality and the shape of the age-at-death distribution.

Within this project these two components will be included simultaneously in a novel mortality projection methodology with the overall aim to improve the robustness of future mortality estimates for Europe.

Key objectives are:

1) To assess the past and anticipated future trends in smoking-, alcohol-, and obesity-attributable mortality; and the differences in these trends across countries, sexes, and birth cohorts.

2) To assess the roles of both the delay in ageing and changes in the shape of the age-at-death distribution in the gradual long-term mortality trend, and the changes in these roles over time.

3) To develop a mortality projection technique that integrates future lifestyle-related mortality trends and future patterns in the age-at-death distribution, and to apply this technique to European populations.

We werken hierbij met sterftegegevens en additionele epidemiologische informatie op bevolkingsniveau (totale populatie) voor verschillende Europese landen, vanaf 1950 tot nu.

Wat vragen wij

Wij zoeken een student die ons gaat ondersteunen bij het doen van analyses in R. Binnen het team weten we precies wat we willen doen, maar zijn we vervolgens erg veel tijd kwijt met het implementeren daarvan in R omdat we te weinig ervaring hebben met het doen van databewerking

(reshape, cast, melt), deze type analyses (oa tijdreeksen, nlm), het gebruik van loops in R, en het mooi weergeven van de resultaten in tabellen en figuren.

Voor dit student-assistentschap zijn naast een zeer goede kennis en vaardigheden in R wat de analyse van populatie data betreft (zie ook hierboven), de volgende kenmerken en eigenschappen van belang:

·         Je bent een enthousiaste, gedisciplineerde, zelfstandige Master student in de econometrie (of je bent nu nog een bachelor student en begint in september met de master econometrie)

·         Je beheerst zowel de Nederlandse als de Engelse taal (de rest van het team is engelstalig)

·         Je hebt ervaring en/of affiniteit met het doen van analyses ahv data op bevolkingsniveau

·         Je hebt ervaring en/of affiniteit met het doen van onderzoek naar sterfte(ontwikkelingen)

·         Je beschikt over goede sociale en communicatieve vaardigheden

·         Onze voorkeur ligt bij een student die langdurig (1 a 2 jaar) beschikbaar is.

Wat bieden wij

·         Een student-assistentschapsovereenkomst van 1 dag per week aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen, met startdatum 1 november 2017. Idealiter continueert het student-assistentschap tot het eind van het onderzoeksproject (augustus 2019), of tenminste tot eind augustus 2018. Drie maanden na aanvang van het student-assistentschap zal er een evaluatie plaatsvinden, op basis waarvan besloten wordt om door te gaan met het student-assistentschap of niet.

·         Een wetenschappelijke werkomgeving en gedegen begeleiding

·         Een flexibele werkplek op de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen

Heb je belangstelling?

Heb je belangstelling voor deze functie, reageer dan uiterlijk zondag 30 september 2017 door een beknopte motivatiebrief en CV – in het Engels - te sturen naar Anastasios Bardoutsos a.bardoutsos@rug.nl ovv “interest in becoming student-assistant”. De sollicitatiegesprekken vinden plaats op donderdag 5 oktober 2017.

Contactinformatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Anastasios Bardoutsos. Hij is per mail bereikbaar op a.bardoutsos@rug.nl.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39