Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Honours College Bachelor Honoursprogramma

Leren werken op en over grenzen

Het Honours College biedt je een extracurriculair programma van tweeënhalf jaar (30 EC) dat bestaat uit een verdiepend en verbredend deel. Het is een gevarieerde en uitdagende omgeving om in academisch opzicht verder te komen, praktische en professionele vaardigheden te ontwikkelen en je voor te bereiden op toekomstig succes in een interdisciplinaire professionele omgeving.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van het programma:

Interdisciplinair karakter: het programma combineert een verdiepend deel (15 EC) binnen je eigen faculteit en een verbredend deel (15 EC) buiten je eigen faculteit. Door deze interdisciplinaire aanpak kom je in aanraking met verschillende perspectieven en onderwerpen, wat je leerervaring verrijkt.

Verdiepend karakter: het verdiepende deel bestaat uit faculteit specifieke modules die je volgt met je mede, facultaire, honoursstudenten. Iedere faculteit ontwerpt hiervoor haar eigen programma. Door deze aanpak op maat kun je je nog meer verdiepen in onderwerpen die relevant zijn binnen je eigen faculteit. Meer informatie over de inhoud en opzet van het verdiepingsdeel Honours College van je faculteit vind je op Ocasys.

Verbredend deel: in het verbredende deel moedigen we je aan om maatschappelijke en wetenschappelijke uitdagingen te verkennen vanuit verschillende, andere dan je eigen, disciplinaire invalshoeken en perspectieven. Samenwerken met studenten van verschillende faculteiten vergroot de rijkdom van je kennis. Het richt zich op interdisciplinair samenwerken en het vinden van jouw rol hierin, wat aansluit bij de steeds grotere onderlinge verbondenheid van uitdagingen in de wereld om ons heen. Je ervaart het belang van het hebben van professionele vaardigheden die nodig zijn om effectief te werken in een divers, interdisciplinair team. Je wordt uitgedaagd om perspectieven uit verschillende disciplines te integreren, wat je begrip van complexe kwesties, je creatieve probleemoplossende vaardigheden en je brede blik zal vergroten.

Professionele vaardigheden: we bieden jou samen met je medestudenten modules aan over professionele (levens)vaardigheden met betrekking tot interdisciplinair samenwerken. Dit omvat vaardigheden zoals communicatie, effectief ‘teamwork’, aanpassingsvermogen, creativiteit en probleemoplossende vaardigheden. Het leren geven en ontvangen van feedback door je medestudenten tijdens de interdisciplinaire uitdagingen gedurende de colleges maakt ook deel uit van het programma.

Kleine groepssetting: in iedere college plaatsen we maximaal 25 studenten om zinvolle interactie tussen de deelnemers te bevorderen. Deze setting bevordert hechte relaties, samenwerkend leren en actieve betrokkenheid bij discussies en praktische activiteiten. Studenten zijn er samen met de docent verantwoordelijk voor dat de module waardevol is voor iedereen.

Proeftuin: dit programma is ook een nuttige proeftuin voor onderwijsvernieuwingen binnen de universiteit. Het stimuleert zowel docenten als studenten om grenzen te verleggen en biedt de vrijheid om samen te werken aan de ontwikkeling van cursussen, onderzoek en multidisciplinaire projecten. Hierdoor ontstaat een uniek platform voor docenten om te experimenteren met onderwijs- en toetsbenaderingen en gebruik te maken van de ervaring en disciplinaire kennis die de Honours studenten meebrengen naar college. Bij deze multidisciplinaire uitdagingen is het groepsproces even belangrijk of zelfs belangrijker dan de voorgestelde aanpak of het eindproduct. Om inzicht te krijgen in het groepsproces is zgn. Peer Feedback en beoordeling essentieel om de bijdrage, rol en groei van de individuele student te verduidelijken. Deze benaderingen stellen zowel docenten als studenten in staat om met en van elkaar te leren, door het delen en verdiepen van kennis en ook door buiten de gebaande paden te denken.

Avondcolleges: de colleges vinden 's avonds plaats (van maandag tot en met donderdag), zodat je de lessen naast je reguliere bachelorprogramma kunt volgen. Let op: in sommige faculteiten wijken gelden andere periodes van college- en tentamenweken. Het kan dus voorkomen dat je nog een enkel college bij ons moet volgen in een tentamenweek op je eigen faculteit.

Kleinschalig onderwijs: de kleine groepen van maximaal 25 studenten maken het mogelijk dat je elkaar en elkaars zienswijzen goed leert kennen en het groepswerk zo in te richten dat er optimaal met en van elkaar geleerd kan worden.

Geen collegegeld, wel selectie: we willen benadrukken dat er geen extra collegegeld wordt gevraagd voor dit programma. Wel is het zo dat we maar een maximaal aantal van 250 à 300 plaatsen beschikbaar hebben. We moedigen dan ook iedereen aan deel te nemen aan de selectieprocedure als je denkt dat je hiervoor geschikt bent.

Laatst gewijzigd:25 maart 2024 14:06
View this page in: English