Centrale Medische Bibliotheek

Open Access publiceren: gouden tips

21 september 2017
Open Access

Vermeld de juiste adresgegegevens bij UMCG-publicaties

• Het is belangrijk dat u onderstaande gegevens in de juiste volgorde vermeldt bij UMCG-publicaties:

University of Groningen, University Medical Center Groningen, Department  …., The Netherlands

Deze volgorde is cruciaal voor de ranking van de RUG en het UMCG!

Open access publiceren

Hoe weet u of u in een bepaald tijdschrift open acces kunt publiceren?

• Via de landelijke Open Access browser kunt u per tijdschrift controleren of het binnen een kortingsregeling valt.
    NB u kunt in de zoekbalk zoeken op onderwerp, bijvoorbeeld pathol*. Aan de linkerkant kunt u aangeven 'Deal available for RUG'.
  • Op de open access site van de CMB kunt u zien met welke uitgevers, en voor welke tijdschriften precies, afspraken zijn gemaakt.
    U betaalt dan niet voor open access publiceren of u krijgt korting.
  • Submit uw artikel altijd via een RUG- of UMCG-pc.
  • Gebruik altijd uw emailadres van de RUG of UMCG zodat de uitgever u herkent!

Als de uitgever niet op de CMB open access site staat, wat zijn dan de mogelijkheden om toch open access te publiceren?

• U kunt soms tegen betaling het artikel open access publiceren. Of dit kan leest u op de website van de uitgever. De kosten, de article processing charges (APC ‘s), gaan van uw eigen budget.

Hulp / presentatie op uw afdeling

Voor al uw vragen kunt u terecht bij de Centrale Medische Bibliotheek (CMB), cmb@umcg.nl of openaccess@umcg.nl
De CMB komt graag bij uw afdeling langs om u bij te praten over Open Access, u kunt een afspraak plannnen via Karin Sijtsma.

Informatie bijeenkomst over Open Access, Pure en Altmetric

Wanneer: maandag 13 november