Centrale Medische Bibliotheek

UMCG

RUG en UMCG introduceren ‘Green open access beleid’ per 1 januari 2017

21 december 2016

Per 1 januari 2017 wordt van RUG- en UMCG-onderzoekers gevraagd om van al hun peer-reviewed artikelen de fulltext te deponeren in Pure. De Universiteitsbibliotheek (UB) en de Centrale Medische Bibliotheek (CMB) zorgen voor de invoer in Pure en alle verder noodzakelijke handelingen en ondersteuning.

RUG en UMCG streven ernaar om de wetenschappelijke output van hun onderzoekers in open access beschikbaar te stellen, met name via de zogeheten groene route. Dit wordt ingegeven door het beleid van de Nederlandse overheid en de eisen van diverse onderzoekfinanciers, maar ook door de positieve effecten op citatiescores en impact.

Het College van Bestuur (RUG) en de Raad van Bestuur (UMCG) hebben daarom besloten om van wetenschappers te vragen om per 1 januari 2017 de finale auteursversie van een peer-reviewed tijdschriftartikel in de RUG onderzoeksdatabase Pure te deponeren. De workflow doet een minimaal beroep op de onderzoeker, met een maximaal uitvoeringsaandeel van de UB.

Om ervoor te zorgen dat onderzoekers zo min mogelijk werk hebben, beveelt de UB aan om een online formulier in te vullen. Het deponeren duurt minder dan 1 minuut.

Wat wordt aan onderzoekers gevraagd?

• Elke onderzoeker die (co-)auteur is van een peer-reviewed tijdschriftartikel deponeert zijn of haar artikel in Pure.
  • Het deponeren vindt zo spoedig mogelijk na de acceptatie van het artikel plaats (immediate deposit on acceptance).
  • De versie die wordt gedeponeerd is een PDF van de finale auteursversie na peer review.
    NB: Andere publicaties dan peer-reviewed artikelen vallen buiten het bestek van dit beleid.

De UB en de CMB passen vervolgens de regels (embargotermijnen enz.) toe die de uitgever hanteert voor het in open access publiceren van het gearchiveerde artikel.

Laatst gewijzigd:30 december 2016 10:34