Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân
Header image Friesestraatweg

Omrin betovert afval met duurzaamheid

Datum:26 oktober 2016
Auteur:Dr. Gjalt de Jong
Afval bestaat niet bij Omrin

Omrin is een prachtig duurzaam bedrijf in Friesland. Voorheen was het een afvalverwerker. Nu is het een duurzame tovenaar. Afval bestaat niet bij Omrin. Als je goed kijkt zie je overal grondstoffen. Omrin weet dat je op alle grondstoffen zuinig moet zijn. Dus ook op wat u en ik in onze grijze of groene container gooien. Wij zien daar niets in. Voor ons als gewone huis-tuin-en-keuken consument is het troep. Viezigheid waar je van af(val) wil.

John Vernooij heeft een hele andere blik op afval. Dat komt niet zo maar uit de lucht vallen. Je moet wel een goede bril op zetten. John Vernooij heeft altijd en overal een duurzaamheidsbril op zijn neus staan. En dat werkt goed. Langzaam maar zeker bouwt hij aan een volledig duurzaam Omrin. Hij maakt de keuze om andere partners op te zoeken in Circulair Friesland. Daarmee leert hij hoe hij ons afval kan omtoveren in waardevolle grondstoffen. Philips is zo’n voorbeeld. Samen met Philips heeft Omrin plastic gemaakt uit onze afvalsoep. En dat plastic gebruikt Philips voor één van zijn scheerapparaten.

Daarmee is John Vernooij met Omrin het schoolvoorbeeld van duurzaam leiderschap. Je hoeft niet op GroenLinks te stemmen om de voordelen van duurzaam leiderschap te zien. Maar eerlijk is eerlijk: niet iedereen is altijd even duurzaam in zijn of haar leidinggeven. Zeker in tijden van economische tegenwind is het moeilijk om de idealen vast te houden. Sommigen zijn daar beter in dan anderen.

Samen met Margo Enthoven gaan we de oorzaken en gevolgen van duurzaam leiderschap in kaart brengen. Wat maakt ons burgers tot duurzame tovenaars? Ligt dat aan onze opvoeding? Zit dat in de genen? Heeft het te maken met de (universitaire) studies die we al dan niet volgen? Heb je één grote emotionele gebeurtenis nodig om voor duurzaamheid te gaan staan? En als je dan voor duurzaamheid gekozen hebt, hoe krijg je de andere bestuurders, directeuren, aandeelhouders, medewerkers en consumenten mee? Duurzaam leiderschap is één ding, een heel bedrijf of klantenmarkt duurzaam maken wat anders. Dat zijn de vragen waar Margo een antwoord op gaat geven. Dat is een uitdaging van hier tot ginder. Maar als je zelf voor duurzaamheid kiest, krijg je een paar extra vleugels.

Natuurlijk begint die zoektocht naar succesvol duurzaam leiderschap in de praktijk. Margo gaat als onderzoeker bij Omrin op bezoek. Dat klinkt logisch maar is het niet. Voor de universiteit is het een revolutie. Proefschriften worden tot nu toe in studeerkamers geschreven. Daarmee maakten we als universiteit semi-autistische geleerden. Wij gaan dat bij Campus Fryslân vanaf dag één anders doen. Voor ons geldt dat de vragen die we willen beantwoorden relevant moeten zijn. Dat kan alleen maar als je gaat praten en overleggen met de praktijk. Dat is waar Margo haar onderzoek dus begint: op de werkvloer van Omrin.

Onze missie bij Campus Fryslân is duidelijk: wij willen van duurzaam ondernemerschap een succes maken. Dat doen we met een visie. Duurzame ondernemers hebben de juiste intentie om met hun creativiteit de planeet aarde te redden. Deze missie vertalen we in een nieuwe masteropleiding voor studenten. We willen duurzame tovenaars maken net als John Vernooij. We kiezen ook voor duurzaam onderzoek: samen met bedrijven de juiste vragen gaan beantwoorden. Daarmee willen we bestaande bedrijven en organisaties gaan kietelen en prikkelen. Duurzame stappen zijn vaak al klein en eenvoudig te zetten. Als je ze maar ziet.