Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân

Talent in Friesland

Datum:19 april 2016
Auteur:drs. Frank Schröer
V.l.n.r. Lennart Vulto, Thijs Bruinsma, Corne Schot, Menno Robben en Joppe Vodegel (fotograaf: Niels Westra)

De Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân boort nieuwe markten aan. De voorganger van de Campus Fryslân –de stichting University Campus Fryslân- had alleen te maken met PhD- en masterstudenten. PhD-studenten hebben een bachelor- en een masteropleiding afgerond en in het geval van masterstudenten een bacheloropleiding. De Campus Fryslân gaat nieuwe horizonten ontginnen in Friesland met een universitair bachelor college. Dat betekent dat wij naast studenten uit de hele wereld en Nederland ook op zoek zijn naar topstudenten uit Friesland. Studenten die net iets harder willen en kunnen lopen dan de gemiddelde student. Een bachelor college vraagt namelijk wel wat van je als student.

Zijn die er dan in Friesland? Natuurlijk, zegt iedereen. Maar bij zo’n bewering hoort bewijs. We zijn immers een wetenschappelijke onderwijs- en onderzoeksinstelling. Nou, wat mij betreft is dat bewijs op dinsdag 12 april jl. geleverd.
Jaarlijks organiseert de Leeuwarder Courant
‘Topwerkstukken’ de verkiezing van het beste profielwerkstuk van middelbare scholieren in Friesland. In een uitgebreide bijlage van de krant worden de ingezonden topwerkstukken belicht en op de verkiezingsavond mogen 14 uitverkorenen hun werkstuk toelichten.

Onze directeur –Piet Bouma- zat in de jury en ik maakte mij in het publiek op voor een lange, lange avond vol presentaties, zucht. Lange avond? Niets van dat alles. Met veel enthousiasme, bravoure en bovenal: kwaliteit flitste de avond voorbij. Het langste duurde volgens mij de juryberaadslaging omdat de drie juryleden er niet uit kwamen!

Scholieren waren aan de slag geweest met natuurkundige experimenten, oorlogsduiding, kledingindustrie, duurzaamheid en ga zo maar door.
Uiteindelijk ging een profielwerkstuk over oorlog er met de juryprijs vandoor. De twee onderzoekers hadden het “
Experiment van Millgram” herhaald: “Dit experiment was bedoeld om de bereidheid te meten van een deelnemer om gehoor te geven aan opgedragen taken van een gezaghebbende die strijdig zijn met het persoonlijke geweten van de deelnemer.” Dit onderzoek volgde op de vraag waarom gewone mensen in Nazi Duitsland bereid waren tot verregaande martelingen.

In het experiment moesten mensen stroomstoten toedienen aan proefpersonen als deze een vraag fout hadden beantwoord. Uit die proef bleek dat mensen bereid zijn naar het gezag te luisteren en verder te gaan dan je menselijkerwijs zou verwachten. De jonge onderzoekers hadden dit experiment op school herhaald met nagenoeg hetzelfde resultaat. Ware wetenschappers dus: Een hypothese stellen, het experiment bestuderen en het experiment herhalen, conclusies trekken. Ik was helemaal gerustgesteld na deze avond: dat komt helemaal goed met het Friese deel van het universitair bachelor college in Leeuwarden. Fries talent genoeg.

Reacties laden...