Skip to ContentSkip to Navigation
Career ServicesOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen
Career Services
Career Services Actueel

Precisie op papier

06 februari 2015

Sorry, Harald. Een goed CV is maatwerk. Maatwerk op basis van een specifieke vacature, passend bij de onderneming. Het belang van slim gekozen inhoud en vorm zal blijven. En daarmee het papieren CV of het pdf’je via een e-mail ook. Omdat online tools gewoon nog niet de vrijheid bieden om écht zelf keuzes te maken.

Het papieren CV blijft een terugkerend discussieonderwerp. Recruiter Harald Agterhuis schreef dat een papieren CV niet op kan tegen alle nieuwe technologie. Dat het een echo uit het verleden is. Dat je met papier niks opschiet, want LinkedIn heeft een Resume Builder. Het gebrek aan vrijheid om je CV te vormen met zulke online mogelijkheden laat hij onbenoemd. Terwijl we bij NEXT dagelijks merken hoe belangrijk het is om keuzes te kunnen maken over de inhoud en opzet van je CV. Dan pas sluit je CV goed aan bij een specifieke vacature en onderneming.

Goed gekozen inhoud

Slimme sollicitanten spelen in op wat écht gevraagd wordt. Ze schrijven hun CV naar een specifieke vacature toe. De inhoud van het CV sluit aan bij wat in die vacature gevraagd wordt. Je schrijft alleen over ervaring en kennis die echt relevant is. En een bepaalde functie of opleiding kun je dan ook nog op verschillende manieren belichten. Voorbeeld? Bij een functieomschrijving kun je de nadruk leggen op de organisatorische vaardigheden die van je gevraagd werden. Of juist op het contact dat je had met mensen. En bij het vermelden van je studie kun je specifieke vakken noemen die aansluiten bij de functie.

Slim gekozen vorm

Sollicitanten die worden uitgenodigd hebben niet alleen de goede inhoud in hun CV staan. Ze hebben ook de juiste toon en uitstraling gekozen. Een CV is bepalend voor het beeld dat een werkgever van je vormt. Taal- en spelfouten zijn voor werkgevers niet voor niets de meest voorname reden om een CV aan de kant te schuiven. Zo’n fout draait niet om capaciteiten, maar om beeldvorming.

Werkgevers nemen liever iemand aan die zij als echt nauwkeurig en gedreven zien. Iemand die moeite doet. En ze nodigen graag iemand uit die, als persoon, bij de onderneming past. Slimme sollicitanten maken daarom een CV met een uitstraling die bij de onderneming past. Met wat informeler taalgebruik bijvoorbeeld, als de onderneming ook zo is. Zo zet je jezelf op één lijn met de lezer. Daarmee vergroot je je kans op een uitnodiging.

Gepersonaliseerd

Een tool als Resume Builder kan je laten zien hoe je je CV zou kunnen vormgeven, maar is niet flexibel genoeg om in te spelen op de situatie. Je levert er geen maatwerk mee. En daarmee maak je nou juist het verschil. Je CV is meer dan een lijst van vaardigheden en kennis. Zolang online tools nog niet de vrijheid bieden om een CV écht te personaliseren blijft papier nog wel even bestaan. Dat wil niet zeggen dat een goed digitaal CV onmogelijk is. Verschillende webdevelopers ontwikkelden een CV als een webpagina. Maar, Harald, de meesten van ons kunnen dat niet. Dan blijft een traditionele CV gelukkig een goede oplossing.

Laatst gewijzigd:29 november 2019 16:28
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...