Skip to ContentSkip to Navigation
EducationProgrammesBachelor's degree programmesLaw
Header image Law

Law

Het recht regelt vrijwel alle aspecten van onze maatschappij. Tijdens deze studie leer je om zelfstandig met het recht om te kunnen gaan en hoe je het recht in de praktijk toepast. Daarvoor hoef je echt geen wetten in je hoofd te stampen!

Hoe stel je een huurcontract op? Welke straf geef je een moordenaar? Welke persoonlijke gegevens mag je van anderen online publiceren? Wat moet er gebeuren bij een echtscheiding en wie betaalt het schoonmaken van vervuilde grond? Bij het oplossen van dit soort vragen wordt vaak een jurist ingeschakeld. Als student Rechtsgeleerdheid leer je wetten en regels te gebruiken en te interpreteren aan de hand van rechtelijke uitspraken.

De bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid duurt drie jaar. In die tijd leer je problemen en vragen te analyseren en het recht daar adequaat op toe te passen.

Het eerste jaar legt de basis en heeft een oriënterend karakter. Je krijgt inleidingen in de hoofdvakken, zoals strafrecht, privaatrecht en staatsrecht.

Aan het eind van je eerste jaar maak je een keuze uit één van de zes afstudeerrichtingen:

Alle afstudeerrichtingen hebben een eigen opleidingspagina waar je meer informatie kunt vinden. Na je bachelor kun je kiezen voor één van de juridische masters die onze faculteit aanbiedt.

De bachelor rechtsgeleerdheid is een brede opleiding en kent daarom geen uitgesproken studentprofiel. Studenten met een alfa, gamma of bèta profiel zijn te vinden op de rechtenfaculteit. Wel is gebleken dat succesvolle rechtenstudenten een goed analytisch vermogen hebben, niet terugschrikken voor het bestuderen van juridische teksten en een goede studiediscipline hebben om zelfstandig te studeren.

More about this programme
 • Testimonial of Marloes Teunissen

  – Marloes Teunissen
 • Testimonial of Iason van der Meulen

  Van kleins af aan een groot rechtvaardigheidsgevoel

  Van kleins af aan heb ik een groot rechtvaardigheidsgevoel, waardoor mijn interesse voor de opleiding Rechtsgeleerdheid is ontstaan. Om écht zeker te zijn van mijn studiekeuze heb ik open dagen van verschillende universiteiten bezocht en heb ik een online Webklas gevolgd bij de Rijksuniversiteit Groningen. Ik kwam er achter dat ik het interessant vind om uit te zoeken wat mogelijk is binnen de kaders van de wet en in hoeverre de persoonlijke vrijheid van individuen mag worden beperkt.

  Het recht is voor ontzettend veel zaken de basis en beïnvloedt ons hele leven. Ook is het recht een discipline die invloed heeft op vele andere gebieden. Dit zorgt ervoor dat de studie een goede basis vormt voor de toekomst en het mogelijk maakt om later ontzettend veel kanten op te gaan! 

  Close
  – Iason van der Meulen
Facts & Figures
Degree
LLB in Law
Croho code
50700
Course type
Bachelor
Language of instruction
Dutch (100%)
Duration
36 months (180 ECTS)
Start
SeptemberSeptember
Programme form
full-time
Faculty
Law
Studie in CijfersStudie in Cijfers