Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs Bacheloropleidingen Technische Bedrijfskunde
Header image Technische Bedrijfskunde

Technische Bedrijfskunde

IEM: dat is een echte ingenieursopleiding, waarin je nieuwe industriële technieken leert vertalen in praktische oplossingen, zoals duurzamere productieprocessen of nieuwe producten.

In deze internationale bachelor Industrial Engineering and Management (Technische Bedrijfskunde in het Nederlands) leer je problemen analyseren en oplossingen ontwikkelen, ontwerpen en toepassen. Je wordt in de eerste plaats opgeleid tot industrial engineer, en je leert kijken naar de toepasbaarheid van je oplossingen in het bedrijfsleven.

Een technische oplossing is immers alleen toepasbaar als je de uitvoerbaarheid uitgebreid hebt getest. Hernieuwbare energie kent vele vormen, zoals wind, zonne-energie, biomassa, direct toegepast of met elektriciteit of waterstof als energiedrager. Hoe kunnen we hernieuwbare energie het beste toepassen? Wat is het meest efficiënt en hoe zit het met de kosten en de inpassing in de maatschappij? Dit soort vraagstukken zullen tijdens je opleiding en verdere carriere voorbij komen.

Techniek aangevuld met management

Je volgt deze opleiding bij de Faculty of Science and Engineering. Het zwaartepunt ligt dan ook bij de bèta-vakken, zoals wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Ook programmeren speelt een grote rol in de opleiding. Daarnaast volg je vakken op het gebied van bedrijfskunde, management en logistiek. Met je technische knowhow en je bedrijfskundige inzichten kom je vrijwel altijd terecht in beroepen op het snijvlak van techniek en management. De inbedding in het bedrijfsleven en samenleving is een kernelement van deze opleiding.

Internationale bachelor

Het bedrijfsleven en het werkveld later zijn internationaal georiënteerd. Multinationals brengen wereldwijd nieuwe producten op de markt of willen een fabriek opzetten in het buitenland. Allemaal redenen dat we deze opleiding als internationale, Engelstalige bachelor aanbieden. Je studiegenoten en docenten komen uit zowel binnen- als buitenland en je hebt de mogelijkheid om een half jaar in het buitenland te studeren.

Luister naar de podcast!

Meer weten over deze opleiding? Luister naar de podcast met een student en een docent van de opleiding Technische Bedrijfskunde. Je kunt de podcast hier beluisteren.

Feiten & Cijfers
Titel/Graad
BSc in Technische Bedrijfskunde
Type opleiding
Bachelor
Duur
36 maanden (180 ECTS)
Croho code
56994
Voertaal
Engels
Start
September
Faculteit
Science and Engineering
Studie in Cijfers
Waarom dit programma in Groningen?
  • In Groningen heb je de mogelijkheid om de perfecte combinatie te maken tussen technologie en bedrijfskunde. Zo kun je technische oplossingen combineren met ondernemerszin! Daarom heb je met een bachelordiploma uit Groningen veel toekomstmogelijkheden.
  • Van alle opleidingen Industrial Engineering and Management in Nederland is die in Groningen het meest technisch: 2/3 van je tijd besteed je aan techniek en bètavakken; 1/3 aan businessvakken.
  • Onze faculteit kent twee Nobelprijswinnaars: de Nobelprijs voor Scheikunde voor Ben Feringa in 2016 en de Nobelprijs voor Natuurkunde voor Frits Zernike.
Programma
Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Calculus 1 (for IEM) (5 EC)
Global Supply Chain (5 EC)
Programming, Modelling and Simulation (5 EC)
Linear Algebra (for IEM) (5 EC)
Organizational Behaviour and Group Dynamics (5 EC)
Systems Dynamics (5 EC)
Calculus 2 (for IEM) (5 EC)
Management Accounting (5 EC)
Materials and Molecules (5 EC)
Fluid Dynamics (5 EC)
Industrial Marketing (5 EC)
Statistics and Stochastics (5 EC)
Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Operations Research (5 EC)
Outlining and Implementing Innovation Strategy (5 EC)
Research and Design Methodology (5 EC)
Dynamics of Engineering Systems (5 EC)
Production Planning and Quality Control (5 EC)
Sustainable Engineering Design (5 EC)
Track-specific courses (see below) (30 EC)
Semesters
VakkenVakkencatalogus >1a1b2a2b
Minor (5 EC)
Design Science (5 EC)
Integration Project IEM (5 EC)
Capita Selecta (SPE) (5 EC)
Design and Construction for IEM (PTL) (5 EC)
Mechanical Craftsmanship (PTL) (5 EC)
Product Technology IEM (SPE) (5 EC)

Curriculum

De opleiding IEM bestaat voor tweederde uit bètavakken en voor een derde uit businessvakken. In het eerste jaar leer je de basis van programmeren en leer je ook modelleren en simuleren met het oog op het ontwerp van producten en productieprocessen. Daarnaast verdiep je je in de chemische en natuurkundige aspecten van materialen en moleculen. De vakken over bedrijfskunde en management geven een inleiding in bijvoorbeeld industrial marketing en management accounting.

Los van de inhoudelijke vakken krijg je in de zogenoemde learning communities studiegerelateerde en persoonlijke ondersteuning door ervaren studentcoaches.

In het tweede semester van het tweede jaar kies je voor een track: Sustainable Process Engineering of Production Technology and Logistics. Je rondt je bachelor af met een eindproject waarin je een concreet technisch probleem voor een bedrijf oplost.

Programma-opties
Production Technology and Logistics (track)

Deze track richt zich op de logistiek en automatisering van het productieproces voor grote fabrieken.

Je leert deze processen te verbeteren, bijvoorbeeld voor een autofabriek. Met die kennis zou je ook voor een ziekenhuis aan de slag kunnen, om te onderzoeken hoe medisch onderzoeksapparatuur effectiever en efficiënter ingezet kan worden.

Vakken die je oa volgt:

  • Production Techniques
  • Computer Aided Design and Manufacturing
  • Modelling and Analysis of Complex Networks
  • Mechanics for IEM
  • Production Planning and Quality Control
  • Outlining and Implementing Innovation Strategy
Sustainable Process Engineering (track)

Deze track gaat over het proces van ruw material tot afgerond product. Daarbij is er speciale aandacht voor de (bio)chemische aspecten van het productieproces.

Na deze track kun je aan de slag in de chemische en farmaceutische sector, bijvoorbeeld bij bedrijven als Shell of DSM.

Vakken die je oa volgt:

  • Industrial Biotechnology for IEM
  • Production Planning and Quality Control
  • Reactor Engineering
  • Process Design and Equipment
  • Outlining and Implementing Innovation Strategy
  • Operations Research

Misschien vraag je je af wat het verschil is met de opleiding Chemical Engineering. Die opleiding is meer gericht op chemische processen en hoe die precies werken. Bij IEM is er meer aandacht voor de vaardigheden die je nodig hebt in het bedrijfsleven, onder meer de chemische en voedingsindustrie. Je leert bijvoorbeeld hoe je dat chemische proces opschaalt voor productie en hoe je dat kostenefficiënt doet.

Studeren in het buitenland

  • Studeren in het buitenland is facultatief
Toelatingseisen

Toelaatbare profielen Nederlandse diploma's

  • VWO Natuur & Techniek
  • VWO Natuur & Gezondheid

    wiskunde B

  • VWO Economie & Maatschappij

    wiskunde B

  • VWO Cultuur & Maatschappij

    wiskunde B

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
aanvullend vak

IEM in Groningen is erg technisch van aard. Hoewel formeel alleen Wiskunde B vereist is vanwege landelijke regels, is ook kennis van Natuurkunde essentieel en wordt dit als voorkennis verondersteld voor sommige vakken. Daarnaast wordt scheikunde aanbevolen als extra vak.

taaltoets cijfer

Een voldoende op je vwo-Engels is aan te bevelen omdat de opleiding Engelstalig is. Indien je tijdens je vooropleiding geen Engelse taalvaardigheid op vwo-niveau hebt gehad, dien je hiervoor een toets af te leggen. Kijk voor de mogelijkheden op: https://www.rug.nl/fse/programme/admissions/bsc/language

overige toelatingseisen

Voordat je je aanmeldt!

Ben je niet direct toelaatbaar en heb je een andere vooropleiding, zoals een HBO-propedeuse of een niet-toereikend vwo-diploma? Kijk dan hier voor meer informatie over de toelatingsprocedure via de Toelatingscommissie BSc opleidingen FSE.

Let op! De toelatingsprocedure staat los van de matchingprocedure. Informatie over de matchingprocedure vind je hier .

Studiekeuzecheck

Meer informatie over matching: https://www.rug.nl/fse/education/matching

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 202401 september 2024
01 mei 202501 september 2025
EU/EEA studenten01 mei 202401 september 2024
01 mei 202501 september 2025
non-EU/EEA studenten01 mei 202401 september 2024
01 mei 202501 september 2025

Studiekeuzecheck

More information about matching: https://www.rug.nl/fse/education/matching

Toelatingseisen

Specifieke eisenExtra informatie
vooropleiding

Secondary education equivalent to Dutch pre-university education (vwo) is required.

A list of qualifications that are considered equivalent to pre-university education in the Netherlands can be found here: https://www.rug.nl/education/application-enrolment-tuition-fees/admission/procedures/application-informatie/with-non-dutch-diploma/entry-requirements/bachelor-entry-requirements/vwo-equivalent-qualifications

If you have any questions concerning admission to the programme, please contact our Admissions Office: https://www.rug.nl/education/application-enrolment-tuition-fees/contact/contact-form-admissions-office

aanvullend vak

Even though only Mathematics is a formal entry requirement, knowledge of Physics is essential in order to be successful in this IEM programme. If you have not taken Physics during your secondary education, we highly recommend you to obtain a certificate in Physics as well. Knowledge in Chemistry is also advised.

taaltoets cijfer

You will need to submit proof of English proficiency in accordance with the requirements of the Faculty of Science and Engineering. Please find our English language requirements (exemptions, IELTS, TOEFL, Cambridge and more) on this page: https://www.rug.nl/fse/programme/admissions/bsc/language

overige toelatingseisen

You will need to complete a mandatory matching procedure. The admissions procedure is independent of the matching procedure.

Information about the matching procedure can be found here .

Inschrijvingsdeadlines

Type studentDeadlineStart opleiding
Nederlandse studenten01 mei 202401 september 2024
01 mei 202501 september 2025
EU/EEA studenten01 mei 202401 september 2024
01 mei 202501 september 2025
non-EU/EEA studenten01 mei 202401 september 2024
01 mei 202501 september 2025
Collegegeld
NationaliteitJaarKostenVorm
EU/EER2023-2024€ 2314voltijd
niet EU/EER2023-2024€ 16500voltijd
EU/EER2024-2025€ 2530voltijd
niet EU/EER2024-2025€ 19300voltijd

Praktische informatie voor:

Na je studie

Arbeidsmarkt

Met Industrial Engineering and Management kun je, na je master, bij veel verschillende bedrijven en organisaties terecht. Van multinational tot adviesbureau, in Nederland en in het buitenland. Met je technische knowhow en je bedrijfskundige inzichten kom je vrijwel altijd terecht in beroepen op het snijvlak van techniek en management. Je voelt je thuis in bedrijven en organisaties die inzetten op innovatie, op zoek naar nieuwe mogelijkheden door technieken te integreren.

Productmanager en procestechnoloog zijn beroepen waarvoor onze afgestudeerden vaak gevraagd worden. Maar je kunt ook gaan werken in een ziekenhuis, waar je onderzoekt hoe onderzoeksapparatuur beter ingezet kan worden. Sommige studenten komen terecht in de dienstensector of bij de overheid. Feit is dat vrijwel alle afgestudeerden direct na hun afstuderen een baan vinden.

Bedrijfstakken waar je goed terecht kunt als procestechnoloog, zijn de maakindustrie (van autofabricage tot scheerapparaten), maar ook de chemische en farmaceutische industrie. Je hebt veel kennis van productieprocessen en chemische processen, maar omdat je ook bedrijfskundig goed onderlegd bent, kun je sneller in een managementfunctie aan het werk gaan. Een interessant vakgebied is de toekomstige energievoorziening. Denk aan bedrijven die zonnepanelen ontwikkelen en verbeteren, of energie opwekken uit biomassa. Je staat dan niet zozeer zelf in het lab, maar weet goed de vertaalslag te maken tussen onderzoekers en de rest van het bedrijf.

Potentiële beroepen

  • Manager
  • Consultant
  • Industrieel-proces expert
  • Functies in de farmaceutische industrie
Onderzoek

We vinden het belangrijk dat studenten tijdens hun opleiding kennismaken met de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen

Ons bachelor- en masteronderwijs Industrial Engineering and Management is sterk verbonden met het wetenschappelijk onderzoek van onderzoeksinstituut ENTEG en Engineering and Systems Design Group (ESD).

We vinden het belangrijk dat studenten tijdens hun opleiding kennismaken met de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. In de bachelor heeft elke student de mogelijkheid om onderzoek te doen om zo zijn of haar wetenschappelijke ontwikkeling te verbreden. De colleges en werkcolleges worden gegeven door de wetenschappelijke staf van ENTEG en ESD. Je werkt ook met hen samen tijdens je eigen onderzoeksproject. Deze wetenschappers zijn echte specialisten, wereldwijd bekend in hun vakgebied.

Onze onderzoekers verrichten excellent door technologie gedreven onderzoek, en verzorgen onderwijs op het gebied van product- en productiesectoren. We willen bekendstaan om ons vermogen om nieuwe technologieën te verkennen en te ontwerpen, en om bestaande te verbeteren, door fundamentele wetenschap en engineering te combineren.

Wil je meer lezen over ENTEG en ESD? Je vindt meer informatie op https://www.rug.nl/research/enteg/ en https://www.rug.nl/research/fse/industrial-engineering-systems/

Nu aanmeldenBrochureEvenementenContact
Campus TourMeer informatie
Bachelor Open DagBroerstraat 5Meer informatie

Contact

  • Ask Our Students! (Like to talk about the programme and student life with someone currently studying IEM?)
    Email: iemstudents rug.nl
  • Academic Advisors FSE (For questions regarding the programme)
  • studyscience@rug.nl Study Science (For general questions for all prospective students)
    Email: studyscience rug.nl
  • 
						Testimonial van	Raquel Aycart

    A combination of all my interests

    – Raquel Aycart
    Lees verder

    Hello! My name is Raquel Aycart. I am 19 years old and I am from Seville, Spain.

    At school, my academic interests lay in physics, chemistry, and mathematics, but I also had ambition in management and business. In my search for career prospects, I was very discouraged when I only found jobs in one of the three areas. Then, a website showed me a degree called ‘IEM’, which covered a combination of all my interests. There was one university that I liked more than all the others because it is one of the world’s leading universities, because of its position in the rankings, and most importantly, because of how the students spoke about it.

    In addition to all this, this university is located in a city full of international students, with an unbeatable atmosphere and a vibrant community. I never imagined that I would end up studying in a city in the Netherlands, but today, I can say with certainty that it is one of the best—if not the best—decisions I have made in my life.

    What I like most about my degree programme is how dynamic it is. It is suitable for a wide range of careers since we learn a little bit about everything. This programme does not pigeonhole you for life in a specific profession but is very broad, unlike most other programmes.

    Besides that, the community we have could not be better. Everyone is willing to help out at all times. When I'm not studying, I like to party with my friends. And in this city, there is never a lack of parties!

    For prospective students who are still hesitant about the city or the degree programme: I would advise you to be brave and give it a chance, because it will surely be the best decision you are going to take and you have very little to lose.

    Sluiten
  • 
						Testimonial van	Jip Hoekman

    This study gave me the opportunity to figure out what I want to do later in my life and which way I want to go

    – Jip Hoekman
    Lees verder

    The reason I chose Industrial Engineering and Management is that I was looking for a programme that had a very broad education and was satisfying all of my interests. I had a very hard time deciding what I wanted to study. I went from fashion to teaching, to the military, and to something with sustainability. Then the bachelor Industrial Engineering and Management was introduced to me. This study had endless possibilities for me, to go whatever way I wanted.

    I could still work in all of the fields I was interested in and it was broad enough to keep being interesting for me. At first, I did think it would be more of the management side than it eventually turned out to be. It is a lot of math, physics, and chemistry, but all are applied in ways that are used in the industry. This makes it more accessible to understand for me, which makes this the perfect study for me. It is hard but fun and doable as long as you put enough effort into it.

    In my second year, I chose the track Sustainable Process Engineering to focus more on sustainability and process improvements within the industry. Right now I am a third-year SPE student while doing a board year at the Study Association TBV Lugus. This is the study association for IEM. After my board year,I will do a minor in Education and finish my final courses before starting my bachelor’s thesis.

    This study gave me the opportunity to figure out what I want to do later in my life and which way I want to go. It was broad enough for me to give me all aspects of the fields I am interested in and narrow down what I want to work in. After my bachelor’s I am looking into a master’s that focuses a bit more on sustainability and management within companies, that also looks at the social aspect of the environment and population.

    Sluiten
  • Bekijk deze videoSluiten
  • 
						Testimonial van	Andres Conti

    Perfect combination of engineering and business-oriented subjects

    – Andres Conti
    Lees verder

    In the first year, I really enjoyed an assignment which was based on a real-life case: a budget airline company needed to be managed to prevent it from bankruptcy.

    Originally, I’m from Punto Fijo, in Venezuela. I really enjoy living in Groningen, although the weather sometimes makes me think otherwise. The city has an overall amazing vibe and I have friends from many different countries and continue to meet new and exciting people every week.

    Sluiten
  • 
						Testimonial van	Rudi van Driezum

    Wat ik nu het meest interessant vind, is dat je enorm oplossingsgericht leert werken

    – Rudi van Driezum
    Lees verder

    Mijn naam is Rudi van Driezum. Ik ben een fanatieke American Football speler bij de Groningen Giants, ik ben 22 jaar en ik ben geboren en getogen in de mooiste stad van Nederlands, namelijk Groningen. Hier woon ik op kamers met 4 andere gasten in een studentenhuis.

    Ik ben IEM gaan studeren, omdat het een erg technische studie is, met veel verschillende technische aspecten, van Fluid Dynamics tot Mechanics. Het leuke is dat je deze aspecten leert koppelen aan de bedrijfskundige tak van een bedrijf. Wat ik nu het meest interessant vind, is dat je enorm oplossingsgericht leert werken. Je gaat bij elk probleem nadenken of de huidige oplossing nog efficiënt genoeg is, of dat er een andere, optimalere oplossing is.


    Ik ben altijd erg actief geweest binnen de studievereniging: TBV Lugus, een gezellige vereniging met veel actieve leden. Lugus organiseert veel leuke activiteiten, zoals een skireis en borrels, maar ook educatieve activiteiten en activiteiten gericht op je persoonlijk ontwikkeling.


    In mijn derde jaar wilde ik me graag verder ontwikkelen en een bestuursjaar bij Lugus was voor mij een logische stap. Momenteel ben ik als penningmeester verantwoordelijk voor het opstellen van de begroting, onder toezicht van onze ferme kascommissie. Verder zorg ik voor alle uitgaven van de vereniging en sta ik in contact met alle commissies over hun uitgaven en begroting. Hiernaast help ik met het organiseren van alle evenementen en ben ik medeverantwoordelijk voor de vereniging.


    Ik kan alle nieuwe studenten aanraden om lid te worden van Lugus. Je mag als lid altijd gratis koffie, thee en chocolademelk halen op het ledenhok en je kunt deelnemen aan alle activiteiten. En je kunt een enorm leuke tijd beleven met alle leden en vrienden maken voor het leven!

    Sluiten
  • 
						Testimonial van	Warun Bhola

    Perfect balance between basic business administration and technical detail

    – Warun Bhola
    Lees verder

    After my graduation I started as a consultant at the Strategy & Operations practice of Deloitte Consulting. I focus on large scale transformations like designing and implementing new operating models, large scale cost reductions and mergers and acquisitions.

    Currently I’m working on a M&A project where I work in the team that designs the global to-be organization structure of two merging international clients in Consumer Business. My role typically includes facilitating client sessions, doing data analysis and making client documentation.

    During my years in Groningen I became a broad allround engineer with a strong analytical background. The combination of analytical and numerical skills and knowledge of business administration is crucial for a good consultant in my opinion. IEM Groningen offered me the perfect balance between basic business administration and technical detail.

    The study also allowed me to learn about my own strengths and interests. I think it’s important to do the things that you are passionate about and IEM will provide you with the right toolset to pursue any type of career after your graduation

    Sluiten

Studieverenigingen

TBV Lugus

Studievereniging van de opleiding Technische Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Lugus organiseert verschillende activiteiten voor leden, zowel sociaal, studie gerelateerd als carrièregericht. Bovendien verzorgt Lugus studieondersteuning in de vorm van samenvatting en is er regelmatig een boekenverkoop. Bijna alle studenten van TBK worden lid van Lugus, dat nu meer dan 600 leden heeft. En het aantal neemt nog elk jaar toe.
https://www.tbvlugus.nl/home

ESTIEM

ESTIEM is a leading organization for students of IEM. Since its establishment in 1990, ESTIEM has aimed and succeeded to foster an ecosystem of IEM Europe by providing opportunities and creating relationships between students of IEM, Universities, Organisations and other entities in the field of IEM.
ESTIEM is composed of 76 local groups across Europe and LG Groningen has been active since 2006. LG Groningen provides students of IEM with the opportunity to create a network that will benefit them not only during their studies but after graduating as well. This is achieved through organizing cultural exchanges, case competitions with IEM related companies, collaborative activities with various LGs and much more. Visit the ESTIEM portal for more info!
https://estiem.org/
Lees meer
Studentprofiel

Je bent breed geïnteresseerd in techniek én in het bedrijfsleven. Je vindt natuurkunde, wiskunde en scheikunde leuke vakken, de vakgebieden die de basis zijn van de opleiding. Daarnaast ben je gericht op mensen en resultaat. Bij Industrial Engineering and Management komt dit allemaal samen. Je wordt in de eerste plaats opgeleid tot ingenieur met een stevige achtergrond in de bètawetenschappen, maar met gedegen kennis van het bedrijfsleven.

(Bindend) studieadvies
  • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je minimaal 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS; de meeste vakken zijn 5 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding.

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur.

Aansluitende master programma's