Skip to ContentSkip to Navigation
founded in 1614  -  top 100 university
Header image Bewegingswetenschappen
Bachelor - voltijd

Bewegingswetenschappen

Programma

 • 1e jaar

  Bewegingswetenschappen is een multidisciplinaire studie. Het eerste jaar omvat vooral vakken uit zowel de gedragswetenschappelijke en biomedische hoek (bijv., psychologie, anatomie, fysiologie en pathologie), maar ook vanuit de beta-hoek (bijv., wiskunde, biomechanica en matlab). Tevens vormen de methodologische en statistiek vakken een belangrijk onderdeel om je voor te bereiden op het doen van zelfstandig onderzoek.

 • 2e jaar

  De theoretische basisvakken worden in het tweede jaar steeds meer geïntegreerd en gaan zich meer toespitsen op het gebied van de Bewegingswetenschappen (bijv. inspanningsfysiologie, bewegingsanalyse, neuromechanica). In deze vakken komen principes en theorieën omtrent het menselijke bewegen, de beïnvloeding van dit bewegen en de toepassing ervan in het onderzoek en de (klinische) praktijk.

 • 3e jaar

  De integratie van vakken gaat verder in het derde jaar. Gedurende een half jaar werkt de student aan het Bachelor Afstudeer Project. Aan de hand van het voorbereiden, uitvoeren, beschrijven en presenteren van een onderzoek doet de student ervaring op met betrekking tot het bestuderen van literatuur uitmondend in een vraagstelling, het verzamelen en analyseren van data en interpreteren van onderzoeksresultaten.

Programma-opties

 • Honours College (honoursprogramma)

  Het Honours College geeft talentvolle en gemotiveerde studenten de kans meer uit zichzelf te halen door een programma te bieden dat naast de reguliere bacheloropleiding gevolgd wordt.

  Het bachelor Honours programma is bij uitstek geschikt wanneer je je extra wilt voorbereiden op een carrière in de wetenschap, het bedrijfsleven of bij de overheid. In het bachelor Honours programma verdiep je je namelijk niet alleen op je eigen vakgebied, maar leer je ook hoe je die kennis kan inzetten bij interdisciplinaire vraagstukken en problemen. Het bachelor Honours programma is een extra programma van 45 studiepunten dat je naast je reguliere bachelor opleiding van 180 punten volgt.

 • Minor Sport Science (minor)

  The minor sport science offers students a multidisciplinary introduction to contemporary issues in the field of sport science.

  Students with a range of different academic backgrounds will be taught courses by experts from the fields of medical, behavioural, social and economic sciences. Through a series of lectures, tutorials, practical sessions, presentations and assignments, students will gain insight into the knowledge, methods and research used in the field of sport science.

  The minor sport science is offered in two packages of 15 ECTS. In the first package there are two compulsory and two elective courses. Students are required to choose one of the two elective courses to come to a total of 15 ECTS in package 1. Package 2 consists out of three compulsory courses and it is advisable to follow package 1 prior to package 2. Each package provides a cohesive introduction to the field of Sport Science based on three specific themes:

Opbouw programma

VakPeriode 1Periode 2Periode 3Periode 4
Anatomie van het bewegingsapparaat (5 EC)
Inl. Bewegingswetenschappen (5 EC)
Inl. en practicum Methodologie en statistiek (5 EC)
Alg. Fysiologie (5 EC)
Inl. Psychologie (5 EC)
Wiskunde voor bewegingswetenschappen (5 EC)
Inl. Programmeervaardigheden (5 EC)
Neurofysiologie (5 EC)
Statistiek 1 (5 EC)
Alg. Bewegingspathologie (5 EC)
Biomechanica (5 EC)
Motorische controle (5 EC)
VakPeriode 1Periode 2Periode 3Periode 4
Bewegingsanalyse 1 (5 EC)
Inleiding waarnemen en bewegen (5 EC)
Psychologie beweging & inspanning (5 EC)
Bewegingsanalyse 2 (5 EC)
Inspanningsfysiologie (5 EC)
Theoretische kwesties (5 EC)
Inleiding neuromechanica (5 EC)
Motorische ontwikkeling en motorisch leren (5 EC)
Neuroanatomie 1 (5 EC)
Neuroanatomie 2 (5 EC)
Oriëntatie bewegingswetenschappen (5 EC)
Statistiek 2 (5 EC)
Vak
Afstudeeronderzoek (20 EC)
Experimenteel onderzoek (5 EC)
Minorruimte (15 EC)
Neuropsychologie (5 EC)
Ontwikkeling van bewegingsinterventies (5 EC)
Pathologie en bewegingsinterventies (5 EC)
Statistiek 3 (5 EC)

Kijk voor een handig overzicht van alle vakken in de bachelor hier: http://www.rug.nl/infonet/studenten/umcg/bewegingswetenschappen/posterprogrammaBW20142015.jpg

Studeren in het buitenland

 • Studeren in het buitenland is facultatief

(Bindend) studieadvies

 • Minimaal 45 EC in de eerste 12 maanden (bindend)

Aan het einde van je eerste studiejaar krijg je een bindend studieadvies. Je krijgt een positief studieadvies als je meer dan 45 ECTS hebt gehaald (op een totaal van 60 ECTS). Bij een negatief studieadvies (minder dan 45 ECTS) mag je helaas niet doorgaan met de opleiding en moet je wat anders gaan doen.

Om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je staat, krijg je al in december een voorlopig studieadvies. Heb je vragen over het bindend studieadvies of over je studievoortgang, neem dan zo snel mogelijk contact op met je studieadviseur. NB: Sommige opleidingen maken gebruik van een tutorbegeleiding (check bij je eigen studieadviseur hoe het geregeld is).