Over onsWie zijn wij?Ontdek GroningenDe stad Groningen

Musea

Groninger Museum

Het Groninger Museum is het opvallendste museum van Nederland, niet alleen vanwege het markante ontwerp, maar ook vanwege de wisselende tentoonstellingen, waaronder werk van de Russische schilder Repin, de Amerikaanse fotograaf Andres Serrano en de Nederlandse fotograaf Erwin Olaf. De permanente collectie bestaat uit werken van het Groningse kunstenaarscollectief De Ploeg en een grote verzameling porselein.

Grafisch Museum

De ontwikkelingen in het omzetten van geschreven tekst in gedrukte vorm zijn, vooral in de laatste paar decennia, zo snel gegaan dat oude druktechnieken verloren dreigen te gaan. Het Grafisch Museum biedt een overzicht van alle technieken, variërend van traditioneel letterzetten tot en met modern tekstverwerken.

Universiteitsmuseum

Het Universiteitsmuseum heeft een uitgebreide collectie, waaronder voorwerpen en oude documenten die te maken hebben met de geschiedenis van de universiteit. In het museum zijn onder andere maskeradekostuums, baretten, posters en foto's te zien. Er is een grote ruimte met een enorme collectie instrumenten die ooit zijn gebruikt voor onderzoek en colleges. Het Universiteitsmuseum biedt een goede algemene indruk van de geschiedenis van een van de oudste universiteiten van Nederland.

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Zeilboot

Schippers en kapiteins door de eeuwen heen, Friezen in Dorestad, Hanzehandelaren of veenschippers uit grootmoeders tijd – ze hebben allemaal één ding gemeen: alles in hun leven draait om schepen. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum zijn voorwerpen te zien die te maken hebben met schepen, bemanningen en zeilen, en met de moderne scheepvaart.

Kortingen

Als je van plan bent vaker musea in Groningen (of in de rest van Nederland) te bezoeken, dan is het aan te bevelen om een Museumkaart aan te schaffen. Hiermee krijg je gratis toegang of korting bij de meeste Nederlandse musea. Een Museumkaart kost € 27,50 voor jongeren tot en met 18 jaar en € 54,95 als je ouder dan 18 jaar bent.

Laatst gewijzigd:18 januari 2016 12:34
printOok beschikbaar in het: English