Over onsWie zijn wij?Ontdek GroningenDe stad Groningen

Kunst en cultuur

Kunst op straat

In een stad waar volop sculpturen en beelden te vinden zijn en waar zelfs de bushaltes en openbare toiletten tot opvallende blikvangers zijn geworden, is altijd wel iets onverwachts te zien. In dit kader heeft de universiteit een 20-jarig sculptuurproject opgezet, waarbij regelmatig opdracht wordt gegeven tot een nieuw kunstwerk, steeds geïnspireerd door de geschiedenis, de bekende namen en het werk van de universiteit. Het laatste kunstwerk werd onthuld in 2014, tijdens de viering van het vierhonderdjarig bestaan van de universiteit.

Theaters in stijl

Voor wie van cultuur houdt, zijn er bioscopen en theaters. Ze zijn, geheel in de stijl van de Groningse manier van leven, in allerlei soorten en maten over de hele stad te vinden. Films in het Groninger Forum of concerten in de Oosterpoort zijn slechts twee voorbeelden van wat er allemaal te beleven is. Voor een avondje uit in stijl kun je terecht in de Stadsschouwburg, die wordt beschouwd als een van de mooiste theaters in Nederland.

Stadsschouwburg Groningen

Festivals en muziek

In Groningen is voor elke muzieksmaak iets te vinden: jazz-, funk- en bluesrockcafés die tot in de kleine uurtjes open zijn, muziekfestivals en elke avond live muziek in een aantal cafés.

Een van de vele festivals in Groningen is Noorderzon, dat elk jaar in augustus in het Noorderplantsoen wordt gehouden: tien dagen vol muziek, circus, dans, theater, eten en drinken, met optredens van internationale en lokale acts onder het bladerdak van het park. In januari staat heel Groningen in het teken van muziek met Eurosonic Noorderslag. Tijdens dit driedaagse muziekfestival kun je aankomende Europese bands en talenten ontdekken. Optredens zijn verspreid over de hele binnenstad, van openluchtconcerten op de Grote Markt tot kleine intieme optredens in kroegjes.

Afsluitingsnummer voor een festival in Groningen

Een paar adressen

Vera is een openbare club voor de International Pop Underground waar concerten, films en swingavonden worden georganiseerd. Je kunt er bijvoorbeeld in de kelder een concert bezoeken van een band uit de regio.

Jongerencentrum Simplon is ‘jong, dynamisch, cultureel, technologisch, artistiek, 24 uur per dag open, goedkoop, no-nonsense, zweterig en een Walhalla voor musici’. Simplon organiseert elke week concerten van internationale, nationale en lokale bands, films en swingavonden met avant-gardistische en innovatieve muziek. Aan de bar worden hapjes en drankjes geserveerd. Simplon beschikt ook over een eigen jongerenhotel dat 24 uur per dag open is, een fitnessruimte en een oefenruimte voor bands.

Cultureel Studentencentrum Usva is dé culturele voorziening van de Rijksuniversiteit Groningen en is gevestigd in het stadscentrum aan de Munnekeholm 10. Usva wil studenten stimuleren zich te ontwikkelen en te laten inspireren door kunst en cultuur. Daarnaast is Usva hét culturele platform in de stad waar studenten de mogelijkheid krijgen om op verschillende manieren kennis te maken met en zich te verdiepen in cultuur.

Cultuuragenda

Om een weg te vinden in het grote culterele aanbod is er Here & Now; een online platform voor diverse culturele, netwerk- en sportevenementen in Groningen. Je kunt zelf je persoonlijke agenda samenstellen door te selecteren op interesses en genres. Zo kun je kiezen tussen bijna alle activiteiten in Groningen, van grote concerten in de grootste zalen van de stad, tot gezellige hobbybijeenkomsten en kleinschaligere evenementen.

Laatst gewijzigd:17 november 2017 14:35
printOok beschikbaar in het: English