Over onsWie zijn wij?Ontdek Groningen

Bernoulliborg

De Bernoulliborg (2004 - 2007, 10500 m2 bruto vloeroppervlak), gelegen op het Zernikecomplex (Nijenborgh 9) is een nieuw gebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Het biedt plaats aan 350 medewerkers en 500 studenten. Met haar afmetingen van 33 bij 83 meter en een hoogte van 27 meter heeft het gebouw volop ruimte voor de centrale afdelingen van de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) en de afdelingen voor wiskunde, informatica en kunstmatige intelligentie.

Het door architectenbureau De Zwarte Hond ontworpen gebouw is bekleed met blauw gezeefdrukte glazen panelen en geplaatst op een transparante plint van twee bouwlagen. Door het licht spiegelende glas zijn zowel de omgeving als de constructie van het gebouw zichtbaar. In april 2008 is op het dak van de Bernoulliborg een koepel geplaatst waarin zich een sterrenwacht bevindt. De sterrenwacht bestaat uit een 40 centimer F/8 Ritchey-Chrétien spiegeltelescoop welke een geschenk was van de Gratema Stichting, en werd voor het eerst gebruikt in mei 2008.

De naam Bernoulliborg werd gekozen uit de inzendingen van een prijsvraag. Enerzijds worden hiermee Johan Bernoulli (hoogleraar in Groningen) en zijn zoon Daniel Bernoulli (geboren in Groningen) vernoemd, anderzijds wordt verwezen naar de oude Groningse borgen (kasteelachtige, versterkte herenboerderijen).

Op 1 september 2007, nog voor de bouw voltooid was, betrokken de instituten voor wiskunde en informatica vroegtijdig het gebouw. In november en december volgden de afdeling Kunstmatige Intelligentie en de centrale afdelingen en werd het gebouw opgeleverd. Op 7 februari 2008 opende prof. dr. Koos Duppen (lid van het College van Bestuur) het gebouw.

Laatst gewijzigd:13 februari 2017 11:13
printOok beschikbaar in het: English