Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Drie RUG-wetenschappers treden toe tot De Jonge Akademie

12 december 2016
Drie RUG-wetenschappers treden toe tot De Jonge Akademie

Drie jonge onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen zijn toegelaten tot De Jonge Akademie: Lude Franke, Merel Keijzer en Erin Wilson. De Jonge Akademie (DJA) is een platform binnen de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen met jonge topwetenschappers die een vernieuwende visie hebben op wetenschap en wetenschapsbeleid. De Akademie organiseert inspirerende activiteiten voor verschillende doelgroepen op het gebied van wetenschapscommunicatie. Elk jaar kiest DJA 10 nieuwe leden uit onderzoekers die minder dan 10 jaar geleden zijn gepromoveerd.

Prof. Dr. Lude Franke | Dr. Merel Keijzer | Dr. Erin Wilson

Young Academy Groningen

Merel Keijzer en Lude Franke zijn daarnaast lid van de Young Academy Groningen (YAG), een platform van talentvolle jonge onderzoekers aan de RUG dat wetenschappers van verschillende vakgebieden wil verenigen. Samen brengen ze advies uit aan de universiteit over onderzoeksbeleid en organiseren ze publieksactiviteiten om de band tussen wetenschap en maatschappij te versterken.

Prof. Lude Franke
Prof. Lude Franke

Prof. Dr. Lude Franke

Lude Franke is als adjunct-hoogleraar werkzaam op het gebied van de genetica, wiskunde, statistiek en informatica aan de afdeling Genetica van de RUG/Universitair Medisch Centrum Groningen. Als statistisch geneticus richt Franke zich op het analyseren van gegevens over de genetica van complexe ziekten en auto-immuunziekten (zoals coeliakie). In zijn vernieuwende onderzoek maakt hij gebruik van ‘big data’ en is hij warm pleitbezorger van hergebruik van data. Deze strategie is niet alleen kosteneffectief, maar ook noodzakelijk om actuele vragen op het gebied van de functionele genetica te kunnen onderzoeken en beantwoorden.

Dr. Merel Keijzer
Dr. Merel Keijzer

Dr. Merel Keijzer

Merel Keijzer is universitair docent bij de afdeling Toegepaste Taalwetenschap. Ze is gespecialiseerd in taalcontrole en cognitieve controle van tweetaligen gedurende de hele levensloop, met een speciale focus op tweetaligheid en cognitieve veroudering. Keijzer maakt gebruikt van zowel gedragspsychologische als neuro-imaging technieken om in kaart te brengen welke effecten patronen in het taalgebruik van individuele tweetaligen hebben op het type en de omvang van het cognitieve voordeel op latere leeftijd. Ze bestudeert ook hoe het gebruik van twee talen geïsoleerd kan worden van andere factoren die de cognitieve reserve beïnvloeden, zoals muzikale scholing, stimulerende sociale activiteiten en lichaamsbeweging.

Dr. Erin Wilson
Dr. Erin Wilson

Dr. Erin Wilson

Erin Wilson is universiteit docent religie en politiek. Haar onderzoek bevindt zich op het snijvlak van religiestudies, internationale betrekkingen en filosofie, waar zij werkt aan het ontwikkelen van een nieuw theoretisch kader voor de rol van religie in vraagstukken in de nationale en internationale politiek. Haar onderzoek op het gebied van mensenrechten, migratie, gendergelijkheid en radicalisering wordt met grote regelmaat toegepast zowel in de (inter)nationale politiek en beleidstukken, als door praktijkdeskundigen in maatschappelijke organisaties.

Meer informatie

Laatst gewijzigd:19 september 2023 10:23
View this page in: English

Meer nieuws