Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

KWF-subsidie van € 500.000,- voor prostaatkankeronderzoek

03 juli 2012

Drie onderzoekers van het UMCG hebben een subsidie van KWF Kankerbestrijding ontvangen van € 500.000,- voor onderzoek naar een nieuwe behandeling van prostaatkanker. Doel van hun onderzoek is het gericht versterken van het ‘chemo-vaccinatie effect’. Dit is het effect waarbij dode kankercellen na chemotherapie kunnen bijdragen aan het opwekken van een afweerreactie tegen nog levende kankercellen. Het onderzoek kan helpen bij het ontwikkelen van betere vaccins voor het bestrijden of voorkómen van prostaatkanker en andere vormen van kanker.

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen. De laatste jaren is het aantal gevallen van prostaatkanker sterk gestegen. Tijdig opgespoord is prostaatkanker nog te genezen door bijvoorbeeld chirurgische verwijdering van de aangedane prostaat. Dit is een complexe ingreep met kans op impotentie en incontinentie. Echter, wanneer de ziekte is uitgezaaid is genezing meestal niet meer mogelijk en is de levensverwachting beperkt.

Recent is ontdekt dat stervende en dode kankercellen die ontstaan tijdens de behandeling met bepaalde chemotherapie, kunnen bijdragen aan het opwekken van een afweerreactie tegen de nog levende kankercellen. Deze afweerreactie, ook wel “chemo-vaccinatie effect” genoemd, is helaas veel te zwak om de ziekte te bedwingen. Doel van dit onderzoek is dit effect gericht te versterken. Hiervoor is het belangrijk dat bepaalde opvreetcellen (dendrieten) van het immuunsysteem de stervende en dode kankercellen beter weten te vinden en effectiever opeten en verwerken.

Met dit doel hebben de onderzoekers Wijnand Helfrich en Edwin Bremer (Chirurgische Oncologie) en oncologisch-uroloog Igle Jan de Jong nieuwe recombinante eiwitmoleculen ontworpen die in staat zijn om selectief bepaalde ‘afweerversterkende’ signalen af te leveren op het celoppervlak van prostaatkankercellen. Een van die signalen betreft een zogenaamd ‘eet mij op’-signaal. Door het afleveren van dit signaal op kankercellen worden de al aanwezige opvreetcellen aangespoord om beter hun werk doen. Daarnaast wordt ook nog een immunologische ‘lokstof’ afgeleverd op - en in de buurt van prostaatkankercellen, zodat meer dendrieten hun weg weten te vinden naar de prostaatkankercellen.

De geneesmiddelen-studie vindt eerst in een van de UMCG-laboratoria plaats. Als alle resultaten gunstig zijn gaan de onderzoekers daarna na of de ontwikkelde geneesmiddelen geschikt gemaakt kunnen worden voor toepassing in de patiëntenzorg. De studie wordt geheel in het UMCG uitgevoerd en duurt vier jaar.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, bereikbaar op telefoonnummer 050-3612200.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:51
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 april 2024

    PET-scan expert Jan Pruim benoemd tot Officier in Orde van Oranje Nassau

    Hoogleraar medische beeldvorming Jan Pruim is bij zijn afscheid van het UMCG benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De koninklijke versierselen werden hem op woensdag 17 april uitgereikt door burgemeester Koen Schuiling van de gemeente...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...