Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

RUG onderzoekt de toekomst van de activiteiten van het Kernfysisch Versneller Instituut

15 november 2012

De Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt de toekomst van de activiteiten van het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI). De huidige deeltjesversneller (AGOR) wordt in de loop van 2014 gesloten en een voorstel voor financiering van de vervanging van de AGOR door een nieuw instrument (ZFEL) is niet door NWO overgenomen.

Een verkenner heeft in opdracht van het College van Bestuur de toekomstmogelijkheden onderzocht en een aantal scenario’s geschetst. Daaruit werd duidelijk dat het KVI in huidige vorm en met de bestaande perspectieven niet levensvatbaar is. Het College van Bestuur heeft na zorgvuldig beraad en na consultatie van onder andere de Faculteit FSE op basis van die verkenning besloten de internationale topvoorziening in de vorm van innovatieve hightech instrumentatie op enigerlei wijze binnen de muren van de Faculteit FSE te continueren.

Het College van Bestuur heeft een commissie van drie deskundigen opdracht gegeven de business case voor dit scenario verder te ontwikkelen en daar voorstellen voor te doen. Ook ligt overname van enkele onderzoekslijnen die goed aansluiten bij bestaand onderzoek binnen de Faculteit FSE of binnen het UMCG op het gebied van protonentherapie voor de hand.

Deze ontwikkeling betekent een grote verandering voor alle betrokkenen. Het is een ingrijpend traject. Het College van Bestuur zal deze fase van transitie van de huidige naar de nieuwe situatie met grote zorgvuldigheid uitvoeren.

Om deze transitiefase een heldere start te geven en alle kansen te bieden, heeft de huidige directeur van het KVI, prof. dr. Klaus Jungmann, besloten zich per 1 december a.s. terug te trekken als directeur van het KVI. Daardoor ontstaat zowel naar binnen als naar buiten helderheid over het feit dat het KVI zich in een overgangsfase bevindt.

Het College van Bestuur dankt prof. dr. Jungmann voor zijn enorme inzet als directeur van het KVI en respecteert zijn besluit.

Het College van Bestuur heeft de directeur van het Centrum voor Informatietechnologie van de RUG, prof. dr. Cees Sterks, verzocht om per 1 december het directeurschap a.i. van het KVI te aanvaarden. Prof. dr. Sterks zal beide functies voorlopig combineren.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:49
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    Techniek single-molecule niche in Zwaartekrachtonderzoek 

    Met haar expertise in single-molecule technieken gaat Dr. Kasia Tych (GBB) bijdragen aan een groot Zwaartekracht-onderzoeksprogramma

  • 15 april 2024

    Nachtzicht met kunstmatige atomen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...