iGEM-team tegen melkverspilling: fermentatiebacterie als virusverklikker?
Bacteriën spelen een belangrijke rol in het maken van veel melkproducten. Met behulp van bacteriën kan melk fermenteren en ontstaat er bijvoorbeeld kaas, karnemelk of yoghurt. De fermentatie geeft melk nieuwe eigenschappen, zoals een andere smaak en textuur, betere verteerbaarheid, een langere houdbaarheid of meer vitaminen. Helaas zijn deze bacteriën erg gevoelig voor virale infecties, waardoor het fermentatieproces kan mislukken. Gevolg is dat er jaarlijks grote hoeveelheden melk moeten worden weggegooid. Een internationaal team van twaalf RUG-studenten probeert die verspilling tegen te gaan door een detectiemechanisme voor deze infecties te ontwikkelen.
De studenten vormen de Groningse afvaardiging voor iGEM 2017. Deze international Genetically Engineered Machine competition is een wereldwijde wedstrijd waarbij studenten een micro-organisme moeten ontwikkelen voor een nieuwe, maatschappelijk relevante toepassing. De studenten presenteren hun project tijdens een groot evenement in november, de Giant Jamboree te Boston. Om de laatste kosten van hun deelname te kunnen dekken is het team een crowdfundingactie begonnen.
Laatst gewijzigd: | 09 juni 2023 14:58 |
Meer nieuws
-
18 maart 2024
VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups
Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...
-
18 maart 2024
NWO M2-subsidie voor betere behandeling bloedstollingsziekten
Prof. Geert van den Bogaart (GBB) ontvangt samen met Dr. Ruben Bierings (Erasmus MC) een NWO subsidie van EUR 750.000 euro voor onderzoek naar bloedstollingsziekten.
-
11 maart 2024
Rijksuniversiteit Groningen gastheer EURODARK
Van 14 t/m 16 maart is de Rijksuniversiteit Groningen gastheer voor het grootste Europese conferentie over lichtvervuiling.