Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

“Zpannend Zernike”: wetenschapsfeest voor groot en klein

Lezingen, demonstraties en zelf proefjes doen in het Weekend van de Wetenschap op 1 en 2 oktober
21 september 2016
Zpannend Zernike

Hoe werken onze hersenen ? Waarom zijn kinderen beter in Memory dan volwassenen? Hoe voelt het eigenlijk om oud te zijn en niet zo goed te kunnen lopen, zien of horen? Hoe ziet DNA er uit? Kun je virtueel zwemmen met dolfijnen? Heb je ooit een robot zien dansen op muziek van Michael Jackson?

Op zaterdag 1 en zondag 2 oktober is het overal in Nederland Weekend van de Wetenschap. Groningen kent daarin een zeer gevarieerd programma onder de titel ‘Zpannend Zernike’. Genoemd naar professor Frits Zernike die in 1953 de Nobelprijs in de natuurkunde ontving. Op zaterdag 1 oktober in de binnenstad van Groningen en op zondag 2 oktober op de Zernike Campus. Lezingen, demonstraties, zelf proefjes doen. Vragen stellen en antwoorden krijgen. Iedereen is op zaterdag en zondag van harte welkom tussen 12.00 en 17.00 uur. De toegang is overal gratis.

Zaterdag 1 oktober

In het Academiegebouw vinden lezingen plaats van o.a. Douwe Draaisma (‘Waarom zijn kinderen beter in Memory?’) en Petra Hendriks (‘Dubbele bodems in taal’). Bart Eggen en Wilbert Kolkman verzorgen de ‘grootouder-kleinkind’ lezingen. In het Wetenschapscafé presenteren jonge onderzoekers opmerkelijke resultaten van onderzoek. Er zijn rondleidingen door het gebouw en lezingen over Frits Zernike. Het nabijgelegen Universiteitsmuseum biedt kinderen een zeer zpannende zpeurtocht aan; in het proeflab kun je aan de slag met optische illusies.

UMCG/ERIBA aan de Antonius Deusinglaan doet voor het eerst mee aan Zpannend Zernike en biedt een aantrekkelijk programma rondom het thema ‘Hoe kunnen we gezond oud worden? ‘ Ook De Jonge Onderzoekers maken hun debuut, de leukste werkplaats voor techniek en wetenschap voor de jeugd in Groningen. Op de Ossenmarkt staat de “Jouw Energie van Morgen truck”, waar je een lampje kunt bouwen zonder batterij!

Zondag 2 oktober

Vandaag is de Zernike Campus het toneel van Zpannend Zernike. Je dompelt je onder in de fascinerende wereld van natuurwetenschappen, techniek en energie. Zelf doen en ontdekken is de rode draad van alle activiteiten. Je eigen shampoo of gel maken, wegdromen in het mobiele planetarium, dansen met een robot, zelf een sterrenstelsel of een ruimtesonde bouwen, een heerlijke slush puppy maken of het prototype van een game bedenken in het ‘Game Design’-lokaal. Ook hier ontbreekt de zeer zpannende zpeurtocht niet.

Deelnemers zijn: het KVI-Center for Advanced Radiation Technology, SRON Netherlands Institute for Space Research, het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde, de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (Bernoulliborg/Science LinX) , EnTranCe (energieproeftuin van de Hanzehogeschool Groningen en Energy Academy Europe), EnergyBarn en de Magneet (het doe- en ontdekcentrum in de Brugsmaborg). Ook de “Jouw Energie van Morgen truck” is weer present.

Meer informatie

Voor een compleet overzicht van de activiteiten kijk je op: www.zpannendzernike.nl.

Laatst gewijzigd:25 oktober 2022 11:55
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...