Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuwsNieuwsarchief

Ervaringen jongeren in zorg komen niet overeen met hun behoeftes

08 juli 2015

Communicatie tussen cliënten en hulpverleners speelt een cruciale rol in de zorg. Maar de ervaringen van jongeren in de zorg voor jeugd komen op dat gebied vaak niet overeen met hun behoeftes. Dat heeft een negatief effect op de participatie van jongeren in het zorgproces en het verminderen van hun problemen in het eerste behandeljaar. Bovendien zit de interactie tussen jongeren en hulpverleners veel complexer in elkaar dan wat daarover in handboeken voor hulpverleners wordt aangegeven.

Dat concludeert Margot Jager, promovenda van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Jager onderzocht de rol van communicatie in het zorgproces onder adolescenten met gedragsmatige en emotionele problemen aan de hand van vragenlijsten en video-opnames. Zij verrichtte haar onderzoek binnen de Academische Werkplaats Jeugd Noord-Nederland C4Youth.

In het onderzoek van Jager is nauw samengewerkt tussen het UMCG en de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Die samenwerking krijgt een vervolg in het nieuwe Kennisplatform Gezondheidscommunicatie, dat in september officieel van start gaat. Het nieuwe platform richt zich op onderzoek naar communicatie tussen zorgprofessionals onderling en tussen zorgprofessionals en cliënten.

Meer informatie

Het online videomagazine Unifocus belicht wekelijks onderwerpen die annex zijn met de Rijksuniversiteit Groningen, op het gebied van onderzoek (en samenleving), studentenleven, onderwijs, beleid en internationalisering.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:36
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 18 oktober 2017

  De universiteit die zichzelf opnieuw uitvond

  Prof. Klaas van Berkel presenteert op 27 oktober het tweede deel van de Universiteit van het Noorden, een driedelige geschiedenis van vier eeuwen Rijksuniversiteit Groningen. Centraal in het tweede deel (1876-1945) staat de transformatie van de universiteit...

 • 05 oktober 2017

  Uitbreiding samenwerking tussen RUG en Osaka University Japan

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Osaka University uit Japan hebben hun samenwerking verlengd. Op 4 oktober 2017 tekenden Rector Magnificus Elmer Sterken en Prof. Shojiro Nishio de hernieuwde samenwerkingsovereenkomst. Osaka University is een...

 • 25 september 2017

  Nieuwe website Talencentrum

  Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen heeft een nieuwe website! Het ruime aanbod is toegankelijker en informatie is nu snel en eenvoudig te vinden.