Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Zeven Vidi’s voor toponderzoekers RUG en UMCG

19 mei 2014

NWO heeft aan zeven onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen een Vidi-beurs toegekend. Landelijk werden in deze ronde 88 van de 540 aanvragen gehonoreerd. De beurzen zijn bedoeld om een eigen onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep te bouwen. Een Vidi-beurs bedraagt maximaal 800.000 euro.

Vidi is gericht op excellente onderzoekers die na het promoveren al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen. NWO selecteert de Vidi-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Toegekende Vidi-projecten RUG en UMCG

  • New Catalysts for the sustainable production of chemicals
    Dr. M. A. (Tati) Fernández, RUG - Chemistry
    Duurzame synthese van organische moleculen biedt talloze voordelen voor het milieu en de economie. De onderzoekers willen nieuwe katalysatoren ontwikkelen voor de directe en selectieve functionalisatie van CH-verbindingen, een zeer aantrekkelijke manier om groene, schone en efficiënte transformaties te bewerkstelligen.
  • Van mutatie tot ziekte
    Dr. L.H. (Lude) Franke, UMCG - Genetica
    Voor veel ziekten zijn nu genetische risicofactoren bekend. Voor de meeste ziekten blijft het echter onduidelijk hoe deze mutaties uiteindelijk tot ziekte leiden en welke biologische processen zij verstoren. De onderzoekers gaan dit uitzoeken met behulp van 'big data'.
  • De invloed van darmbacteriën op onze vetstofwisseling
    Dr. J. (Jingyuan) Fu, UMCG - Genetica
    Darmbacteriën en mensen hebben een symbiotische relatie. Dit project zal uitzoeken hoe darmbacteriën onze vetstofwisseling beïnvloeden en welke rol genetische variatie daarin speelt. Dit onderzoek zal aanknopingspunten bieden voor nieuwe mogelijkheden voor behandeling door gebruik te maken van darmbacteriën.
  • De toekomst van de sterfte ontrafeld
    Dr. F. (Fanny) Janssen, RUG - Demografie
    Sterftevoorspellingen zijn cruciaal voor sociale zekerheid en de gezondheidszorg, maar worden continue bijgesteld. Dit onderzoek verbetert de sterfteprognose door nieuwe inzichten over ontwikkelingen in roken, obesitas, alcohol en het uitstel van het ouder worden te verkrijgen en gelijktijdig te beschouwen.
  • Efficiënte organische zonnecellen
    Dr. L. J. A. (Jan Anton) Koster, RUG - Photophysics and Optoelectronics (natuurkunde)
    Organische zonnecellen zijn een veelbelovend, nieuw type zonnecel. Om ze commercieel toe te kunnen passen moet hun efficiëntie worden verbeterd. Daarom gaan de onderzoekers uitzoeken hoe het weglekken van ladingen in zulke zonnecellen kan worden onderdrukt.
  • The importance of export
    Dr. C. P. (Chris) Williams, RUG - Moleculaire Celbiologie
    Eiwit export uit celcompartimenten is cruciaal om defecte eiwitten te vervangen of signalen naar buiten te sturen. De onderzoeker gaat biochemische en microscopische technieken gebruiken om het recentelijk ontdekte exportsysteem van eiwitten uit peroxisomen te bestuderen.
  • Helden Hoezo?
    Dr. J. (Joanne) van der Woude, RUG - American Studies
    Zeelieden, ontdekkers en Indianenopperhoofden: we kennen ze als helden of schurken. Maar waarom worden ze zo weergegeven? Dit onderzoek legt het politieke nut bloot van helden in Engelse, Nederlandse, Spaanse, en Nahuatl poëzie uit vroeg-Amerika.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 02:21
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 april 2024

    PET-scan expert Jan Pruim benoemd tot Officier in Orde van Oranje Nassau

    Hoogleraar medische beeldvorming Jan Pruim is bij zijn afscheid van het UMCG benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De koninklijke versierselen werden hem op woensdag 17 april uitgereikt door burgemeester Koen Schuiling van de gemeente...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    Nachtzicht met kunstmatige atomen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...