Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Harald Hendrix benoemd tot directeur KNIR

17 maart 2014

Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft prof. dr. Harald Hendrix met ingang van 1 mei a.s. benoemd tot directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome (KNIR). Hendrix is momenteel hoogleraar Italiaanse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht.

Harald Hendrix
Harald Hendrix

Harald Hendrix

Harald Hendrix (1958) heeft een interdisciplinair academisch profiel dat nadrukkelijk gericht is op de Italiaanse cultuur. Hij is opgeleid als cultuurhistoricus, literatuurwetenschapper en italianist (promotie UvA 1993). In zijn wetenschappelijk werk heeft hij zich gericht op een aantal onderzoekslijnen: de Europese uitstraling van de Italiaanse cultuur van de Renaissance en de Barok, de vroegmoderne esthetiek van het afschuwwekkende, en de relatie tussen literair erfgoed en culturele herinnering.

Hij publiceerde, vaak in samenwerking met collega’s in Italië en Nederland, zestien boeken, waaronder Cyprus and the Renaissance (Brepols, 2013), The History of Futurism (Lexington, 2012), en The Turn of the Soul (Brill, 2011). Een belangrijk zwaartepunt in zijn onderzoek vormt de bestudering van Italiaanse schrijvershuizen, vanaf de Middeleeuwen tot heden, waarover hij publiceerde in zijn boek Writers’ Houses and the Making of Memory (Routledge, 2008/2012).

Hendrix heeft sinds zijn benoeming tot hoogleraar (2001) diverse bestuurlijke functies vervuld, waaronder die van directeur van een landelijke onderzoekschool (2002-2006) en van hoofd van een omvangrijk departement (2007-2012). Tevens is hij sinds 2007 bestuursvoorzitter van de Nederlands-Vlaamse Werkgroep Italië Studies.

KNIR

Villa Borghese, Rome
Villa Borghese, Rome

Het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome is het oudste en grootste van de Nederlandse Wetenschappelijke Instituten in het Buitenland (NWIB). Al ruim honderd jaar staat het KNIR voor hoogstaand onderzoek en interdisciplinair onderwijs in de geesteswetenschappen, waarbij het een brugfunctie vervult tussen de Nederlandse universiteiten, de stad Rome en de academische wereld in Italië.

Het KNIR is onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en heeft de Universiteiten van Leiden, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en de Vrije Universiteit als vaste partners op bestuurlijk en wetenschappelijk niveau.

Het Instituut is een Campus of Excellence van Nederlandse universiteiten in het historische en culturele hart van Europa. Het organiseert cursussen voor studenten van alle niveaus en opleidingen, en het stelt beurzen en onderdak in het instituut ter beschikking aan excellente studenten en onderzoekers in verschillende disciplines.

Met de eigen statige behuizing in de Villa Borghese, de unieke bibliotheekcollectie en een rijk programma van congressen, lezingen en culturele activiteiten biedt het KNIR dé wetenschappelijke toegang tot de Eeuwige Stad.
Laatst gewijzigd:14 september 2021 13:25
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 april 2024

    PET-scan expert Jan Pruim benoemd tot Officier in Orde van Oranje Nassau

    Hoogleraar medische beeldvorming Jan Pruim is bij zijn afscheid van het UMCG benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De koninklijke versierselen werden hem op woensdag 17 april uitgereikt door burgemeester Koen Schuiling van de gemeente...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    Nachtzicht met kunstmatige atomen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...