Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

GasTerra en Rijksuniversiteit Groningen samen in onderwijs

Verlenging samenwerking Jouw Energie van morgen truck
30 juni 2014

De Jouw Energie van Morgen truck, oftewel de RUG Discovery is al bijna tien jaar een begrip in het natuurwetenschappelijk- en technisch onderwijs in Nederland. De komende drie jaar blijft de truck rijden, dankzij een verlenging van de samenwerking tussen Rijksuniversiteit Groningen en GasTerra.

Energie educatie onderbelicht

Ook de afgelopen drie jaar was GasTerra al sponsor van de truck. Tijdens een scholenbezoek staat het thema energie centraal. Het team van de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de RUG geeft daar invulling aan. Scholieren experimenteren bijvoorbeeld met het opwekken van energie uit zonlicht of trillingen.

‘Toekomstige energiescenario’s zijn een zaak van lange adem en de scholieren van nu moeten daar invulling aan geven. Maar de gemiddelde leerling weet relatief weinig over energie. Dat is dan ook een belangrijke reden om de missie voort te zetten’, aldus GasTerra.

De Jouw Energie Van Morgen Truck
De Jouw Energie Van Morgen Truck

Hart van de natuurwetenschap

Een andere reden voor continuering is het succes bij de scholen. ‘De truck is ook altijd een prettig weerzien met de natuurwetenschap. In de truck klopt het hart van de natuurwetenschap: de experimenten, de ervaringen, het meten, mislukken en opnieuw proberen, zelden zie je natuurwetenschap zo mooi en vol in bedrijf als in de truck’, aldus een natuurkundedocent van een Friese middelbare school.

Schakel

'Bovendien is truck is al jarenlang een waardevolle stap in het kiezen van een studie,' vindt onderwijsdecaan Peter van Haastert van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. 'Eerst bezoeken we met de truck leerlingen op school; daarna komen leerlingen op bezoek bij Science LinX, het interactieve science center van de faculteit. Zo onderhouden we intensief contact met leerlingen en scholen. De faculteit legt zijn rode loper uit'.
Laatst gewijzigd:17 september 2021 11:20
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...