Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Start onderzoek naar milde geheugenproblemen en apathie

13 mei 2013

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start binnenkort een onderzoek naar milde geheugenproblemen en apathie (gebrek aan initiatief en interesse) bij mensen van zestig tot tachtig jaar. Uit eerdere studies is gebleken dat patiënten met milde geheugenproblemen en apathie een groter risico hebben op het ontwikkelen van dementie. Doel van het nu te starten onderzoek is om te achterhalen welke veranderingen in de hersenen bij deze patiënten optreden. Het onderzoek wordt gecoördineerd door prof. Aleman van het Neuro Imaging Center en prof. De Deyn van de afdeling Neurologie van het UMCG.

Veel patiënten met milde geheugenproblemen hebben ook last van gedrags-veranderingen. Van deze zogenoemde neuropsychiatrische problemen komt apathie het meest voor. 32 tot 40 procent van de patiënten met milde geheugenproblemen heeft last van apathie en dat percentage neemt toe met het verergeren van de geheugenproblemen.

Alzheimer

Uit eerder onderzoek is bekend dat patiënten met milde geheugenproblemen en apathie een groter risico hebben op het ontwikkelen van dementie. Bovendien blijkt dat apathie toeneemt bij patiënten met een progressief beloop van de ziekte van Alzheimer. Het is nog onduidelijk welke neurologische processen hieraan ten grondslag liggen en wat de relatie is tussen apathie en milde geheugenproblemen en de ziekte van Alzheimer. Door meer inzicht hierin te krijgen, kan de ontwikkeling van dementie bij patiënten mogelijk eerder worden vastgesteld en behandeld.

Tests

Het onderzoek bestaat uit een aantal neuropsychologische tests en een MRI- scan. Er worden drie groepen deelnemers van 60 tot 80 jaar onderzocht: mensen die last hebben van apathie en milde geheugenproblemen, mensen die alleen last hebben van milde geheugenproblemen en mensen zonder geheugenproblemen en zonder apathie. Na drie jaar vindt vervolgonderzoek plaats met opnieuw een aantal neuropsychologische tests.

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie contact opnemen met mw. H. Goldhoorn, tel: (050) 361 14 85, e-mail: h.goldhoorn umcg.nl of mw. drs. F. Reesink, e-mail: f.e.reesink umcg.nl .

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 02:17

Meer nieuws

  • 18 april 2024

    PET-scan expert Jan Pruim benoemd tot Officier in Orde van Oranje Nassau

    Hoogleraar medische beeldvorming Jan Pruim is bij zijn afscheid van het UMCG benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De koninklijke versierselen werden hem op woensdag 17 april uitgereikt door burgemeester Koen Schuiling van de gemeente...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...