Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Grote subsidie Willem Barentsz Poolinstituut voor onderzoek op Spitsbergen

11 januari 2013

Het Willem Barentsz Poolinstituut van de Faculteit der Letteren ontvangt 1,3 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek op de eilandengroep Spitsbergen. Het doel is de veranderingen van het Arctische ecosysteem in kaart te brengen sinds de ontdekking van Spitsbergen door Willem Barentsz in 1596.

Het onderzoek richt zich op de menselijke invloeden op terrestrische, zoet water en mariene ecosystemen. Zo ontstaat een beter beeld van de geschiedenis van de ontwikkeling van de ecosystemen en de gevolgen daarvan voor de toekomst. Met dit multidisciplinaire programma verstevigt het Willem Barentsz Poolinstituut de samenwerking tussen Nederlandse poolonderzoekers.

Locatie

De eilandengroep Spitsbergen ligt halverwege Noorwegen en de Noordpool. Het onderzoek concentreert zich in het dorp Ny-Ålesund op Spitsbergen. Liggend aan het Kongsfjord is deze natuurlijke omgeving focus van internationaal wetenschappelijk onderzoek, waar de betrokken onderzoekers al eerder actief zijn geweest. In dit dorp bevindt zich ook het Nederlands Poolstation, dat beheerd wordt door het Arctisch centrum van de Rijksuniversiteit Groningen.

Samenwerking

De subsidie is bedoeld voor vijf onderzoeksprojecten en is een samenwerking tussen de verschillende partners van het Willem Barentsz Poolinstituut. Vier projecten worden uitgevoerd door de RUG, één door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). De projecten zijn onderzoeken van RUG wetenschappers Louwrens Hacquebord, Maarten Loonen (beiden van het Arctisch Centrum), Anita Buma (Ocean Ecosystems) en Jan Komdeur (Behavioural Ecology). Het vijfde project is van NIOZ onderzoeker Corina Brussaard.

Toekenning van deze projecten is in het kader van het Nieuwe Nederlandse Polaire Programma, een onderzoeksprogramma van NWO.

Voor meer informatie:

Maarten Loonen

Annette Scheepstra

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 02:16

Meer nieuws

  • 25 maart 2024

    Dyslexie: een 'onderschatte' stoornis

    Liset Rouweler is onderzoeker bij het Dyslexiecentrum Groningen. Volgens haar hebben zo'n 1000 tot 1500 studenten aan de RUG dyslexie, desondanks weten velen niet waar ze terechtkunnen. Rouweler en haar team proberen deze groep een handje te helpen...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...