Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Gratama Wetenschapsprijs voor braindrain-onderzoek van Viktor Venhorst

19 juli 2013

Dr. Viktor Venhorst (Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen) heeft tijdens de Zomerceremonie van de Rijksuniversiteit Groningen de Gratama Wetenschapsprijs 2013 in ontvangst genomen. Aan de prijs is een geldbedrag van € 25.000 verbonden. De prijs werd uitgereikt door Jan Gratama, voorzitter van de Gratama-stichting.

De Gratama Wetenschapsprijs voor 'vernieuwend, maatschappelijk relevant en spraakmakend onderzoek’ wordt om het jaar toegekend aan een jonge onderzoeker van de Universiteit Leiden of de Rijksuniversiteit Groningen.

Venhorst krijgt de prijs voor het onderzoek waarop hij in 2012 cum laude promoveerde. In zijn proefschrift ‘Smart move? : the spatial mobility of higher education graduates’ staat de mobiliteit van recent afgestudeerden van Nederlandse universiteiten en hbo-instellingen centraal. De kans dat studenten verhuizen richting Randstad blijkt flink uiteen te lopen voor verschillende afstudeerrichtingen. Bovendien steekt de braindrain uit de provincie niet zo eenvoudig in elkaar als vaak wordt gedacht; het zijn niet automatisch de beste studenten die de periferie verlaten. Uit het onderzoek werd duidelijk dat de aanwezigheid van ruime mogelijkheden op de arbeidsmarkt de belangrijkste factor in de locatiekeuze is.

In twee onderzoeken daarna, getiteld ‘Brain Drain of Brain Gain: hoger opgeleiden in grote steden in Nederland’ en ‘Geslaagd in de Stad’, laat Venhorst zien dat hij in staat is om de resultaten van wetenschappelijk onderzoek over te brengen naar de wereld van de politieke praktijk, lokale bestuurders en beleidsmakers en burgers. Uit de belangstelling van de media bleek dat zijn werk met recht de stempels maatschappelijk relevant en spraakmakend mag dragen.

Gratama Stichting

De Gratama Stichting is een in 1925 opgericht familiefonds en is gevestigd in Harlingen. Zij ondersteunt en stimuleert projecten op het gebied van wetenschap en onderwijs met een maatschappelijke relevantie. Het fonds geeft eenmaal per jaar subsidie aan medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden. Hiertoe werkt de Stichting nauw samen met het Leids Universiteits Fonds en de Stichting Groninger Universiteitsfonds.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 02:16
View this page in: English

Meer nieuws

  • 23 april 2024

    Van vechten tegen het water naar leven met het water

    Margo van den Brink stelt dat we onze ruimtelijke inrichting moeten aanpassen aan het veranderende klimaat. Dat impliceert moeilijke keuzes, immers de ruimte is beperkt en de behoeftes zijn groot.

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 16 april 2024

    Investeerders zien regio als risico

    Investeringen in vastgoed blijken een belangrijke verklaring voor de kloof tussen grote steden en de regio, stelt Michiel Daams, universitair docent Economische Geografie van de Vastgoedmarkt. Hij deed onderzoek naar investeringen in het Verenigd...