Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Acht ton voor onderzoek naar digitalisering van het nieuws

01 mei 2013

Het Centre for Media and Journalism Studies van de Rijksuniversiteit Groningen en de leerstoelgroep Journalistiek van de Vrije Universiteit Amsterdam krijgen samen 790.000 euro voor onderzoek naar hoe journalisten hun informatie optimaal kunnen aanbieden nu de nieuwsgewoonten van het publiek veranderen. In het onderzoek zullen ze samenwerken met kranten van De Persgroep, de Noordelijke Dagblad Combinatie en programma’s van NOS Nieuws, Nieuwsuur, EénVandaag, Buitenhof, EO en NCRV. Het bedrag komt uit het topsectorprogramma Creatieve Industrie van NWO en van de deelnemende media.

Het snel groeiende gebruik van social media en mobiele apparatuur vraagt om een nieuwe afstemming van de journalistieke inhoud. Het gaat bijvoorbeeld om de vraag of een krantenlezer dezelfde eisen stelt aan een webapplicatie als aan een papieren versie. Facebook en Twitter lenen zich goed voor het toegankelijker maken van journalistiek, maar hoe kunnen journalisten deze platforms inzetten om de kwaliteit van nieuws te optimaliseren? Hanteren nieuwsgebruikers één maatstaf voor journalistieke kwaliteit of zijn er verschillende maatstaven verbonden met platform, merk of moment?

Voor iemand, die de werkdag begint met het ophalen van NOS Nieuws via ‘uitzending gemist’ heeft nieuws een andere functie dan voor iemand die de dag begint met het opslaan van de krant. En een derde, die het nieuws checkt op een app en een merkwaardig verhaal deelt via Facebook, geeft er weer andere betekenis aan.

Samenwerking

Hoogleraar Marcel Broersma, onderzoeker Chris Peters (beiden RUG) en prof. Irene Costera Meijer (VU) werken in het onderzoek nauw samen met mediaorganisaties. Er worden nieuwe methoden toegepast om te onderzoeken hoe nieuwsmedia worden gebruikt in het dagelijks leven. Afhankelijk van tijd, plaats, situatie, moment op de dag, het gebruikte apparaat, platform of medium verschilt het gebruik.

Uniek aan het onderzoek The New News Consumer: User-Based Innovation to Meet Paradigmatic Change in News Use and Media Habits is dat wetenschappers en redacties samen de betekenis van digitalisering voor veranderend nieuws- en informatiegebruik onderzoeken. Op basis van deze kennis kunnen nieuwe producten, vertelstrategieën en formats worden ontwikkeld die èn kwalitatief goed zijn èn aansluiten op de veranderende behoeftes. Vragen uit de journalistieke praktijk zijn daarbij leidend. Bovendien wordt voortdurend bekeken in hoeverre nieuwe nieuwsplatforms, gebruiksmogelijkheden en gebruiksgewoonten kunnen worden meegenomen in het onderzoek. Elk half jaar brengen de onderzoekers verslag uit, dus de uitkomsten zijn direct in de praktijk toe te passen.

Aanbod afstemmen

Met de uitkomsten kunnen journalisten en marketeers het aanbod beter afstemmen op de voorkeuren en waardeperceptie van verschillende groepen: wie wil welk nieuws, wanneer, waar en waarom en tegen welke prijs? Zij krijgen meer inzicht in de aanschaf- en inschakelmomenten van nieuwsconsumenten. Wanneer besluiten ze om het nieuws wel of niet te lezen/bekijken/checken. Ze kunnen de huidige journalistieke routines zo nodig aanpassen, nieuwe nieuwsgenres en manieren van storytelling ontwikkelen en die (internationaal) doorverkopen zoals BBC en The Guardian ook doen.

Meer informatie:

  • Irene Costera Meijer, 020-598 2858, icostera.meijer vu.nl
  • Marcel Broersma
Laatst gewijzigd:22 november 2021 15:39
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    ‘De Europese verkiezingen worden weer ouderwets saai’

    RUG-onderzoekers Ritumbra Manuvie, Pieter de Wilde en Lisa Gaufman blikken in een drieluik vooruit op de verkiezingen in respectievelijk India, Europa en de Verenigde Staten. Deze week: Pieter de Wilde.

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...