Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

ERC-grant voor UMCG-oncologe Liesbeth de Vries

16 december 2011

De Europese onderzoeksorganisatie ERC (European Research Council) heeft een Advanced Investigator Grant toegekend aan prof. dr. Liesbeth de Vries. Deze prestigieuze beurs is bestemd voor toponderzoekers die excellent en innovatief onderzoek doen.

Prof. dr. E.G.E. de Vries is sinds 1997 hoogleraar medische oncologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2010 werd zij door de KNAW benoemd tot Akademiehoogleraar.

Zij krijgt een bedrag van 2,5 miljoen euro voor haar onderzoeksproject OnQview. In dit project wordt de toepassing van niet-radioactieve moleculaire afbeelding van tumorlaesies voor het optimaal selecteren van antikankermedicijnen bestudeerd.

In de strijd tegen kanker komen veel nieuwe geneesmiddelen ter beschikking. Hoe deze het beste ingezet kunnen worden is de uitdaging voor de toekomst. De Vries, hoofd van de afdeling medische oncologie van het UMCG, ontvangt de ERC-financiering om hiervoor een geïntegreerde strategie te ontwikkelen met behulp van tumorafbeelding. Ze werkt daarbij samen met prof. dr. Jennifer Herek van de Universiteit Twente.

Doel van deze strategie is om uiteindelijk de juiste patiënten te kunnen selecteren die baat zullen hebben van nieuwe medicijnen. In het onderzoek wordt gezocht naar vroege effecten van het medicijn op de tumorcellen.

De Vries is de derde onderzoeker van RUG en UMCG die dit jaar een ERC Advanced Investigator Grant krijgt toegekend. Negen andere RUG/UMCG-onderzoekers ontvingen een ERC Starting Grant.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:56
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 april 2024

    PET-scan expert Jan Pruim benoemd tot Officier in Orde van Oranje Nassau

    Hoogleraar medische beeldvorming Jan Pruim is bij zijn afscheid van het UMCG benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De koninklijke versierselen werden hem op woensdag 17 april uitgereikt door burgemeester Koen Schuiling van de gemeente...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...