Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Vierde editie Zout Express start in Meppel

“… meer dan achtduizend lesbrieven verspreid”
15 september 2011

Maandag 19 september 2011 gaat de Zout Express, een initiatief van AkzoNobel, Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en de Rijksuniversiteit Groningen, van start bij de Koningin Beatrixschool te Meppel. De belangstelling voor de vierde editie van de Zout Express was wederom groot. In de komende weken brengt de educatieve truck een bezoek aan méér dan vijftig basisscholen in Groningen, Friesland en Drenthe.

De Zout Express is een kleine, tot klaslokaal en laboratorium ingerichte truck, die is voorzien van een vloer van zout. In november krijgt dit mobiele, educatieve initiatief een vervolg in Twente rondom de andere zoutlocatie van AkzoNobel in Nederland.

Groeiwedstrijd

‘Zout, daar zit wat in’, luidt het motto van dit speciale onderwijsprogramma voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. De les omvat onder andere, behalve een bezoek van de Zout Express, ook proefjes, weetjes, presentaties, een website met interessante links, een quiz en een groeiwedstrijd voor zoutkristallen. Aan dit laatste onderdeel kunnen leerlingen individueel of in kleine groepjes deelnemen. Ook de belangstelling voor deze zoutkristalgroeiwedstrijd is onveranderd groot.

Voedingsbodem

Ter ondersteuning van de zoutkristalgroeiwedstrijd is een speciale lesbrief en een website gemaakt. ‘We hebben al meer dan 8000 lesbrieven verspreid en er komen nog steeds volop aanvragen binnen,’ vertelt ‘Mister Zout’, Theo Jurriens, van de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Dat is een prima voedingsbodem voor de start van de vierde zoutkristalgroeiwedstrijd. Ik ben zelf ook bezig om zoutkristallen te laten groeien. Iedereen kan het resultaat van mijn inspanningen volgen via www.zoutkristallen.nl . Wellicht dat kinderen hier nog nieuwe ideeën kunnen opdoen.’

Hoogwaardig

Voor AkzoNobel en de Rijksuniversiteit Groningen is dit initiatief een goede gelegenheid om leerlingen al in een vroeg stadium bekend en vertrouwd te maken met de boeiende wereld van de chemie. ‘Op speelse wijze laten we kinderen zien en ervaren dat achter een ogenschijnlijk eenvoudig product als zout een hele wereld van chemie, hoogwaardige technologie en innovatie schuilgaat. Zout was vroeger al belangrijk, maar is ook uit onze huidige samenleving niet meer weg te denken. Het is terug te voeren tot talloze toepassingen in ons dagelijks leven,’ aldus Fester Oosterhuis, locatiedirecteur van AkzoNobel in Delfzijl. Hij roemt de samenwerking met het Dagblad van het Noorden en de RUG.

Nationaal

Het succes van de Zout Express en de zoutkristalgroeiwedstrijd heeft geleid tot nationale én internationale waardering en opvolging. Sinds twee jaar kent het noordelijke zoutinitiatief een vertakking in de Duitse deelstaat Niedersachsen. In de periode van november tot medio december 2011 doet de Zout Express ook basisscholen in Twente aan. Ook in deze regio is dit gekoppeld aan een zoutristalgroeiwedstrijd, waarbij de leerlingen zo nodig steun kunnen krijgen van het Zoutmuseum in Delden. Deze uitbreiding naar Twente wordt mogelijk gevolgd door een nationale introductie van de Zout Express.

Noot voor de redactie

- De start van de Zout Express wordt maandagochtend 19 september ingewijd met een actie van de leerlingen van de Koningin Beatrixschool, De Vissersingel 1, Meppel. Deze actie vindt plaats om 9.00 uur. U bent van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn.
- Voor nadere informatie: Rijksuniversiteit Groningen, Theo Jurriëns, t.a.jurriens rug.nl
- Zie ook: www.zoutkristallen.nl

Laatst gewijzigd:11 oktober 2021 10:26

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...