Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Toponderzoeker Russell Spears benoemd op endowed chair sociale psychologie

02 december 2010
Foto Spears

Russell Spears wordt per 1 januari 2011 bij de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen benoemd als endowed chair Sociale Psychologie, in het bijzonder de sociale identiteit. Spears, momenteel nog hoogleraar aan de universiteit van Cardiff, UK, behoort tot de wereldtop in de sociale psychologie.

Spears’ onderzoek richt zich op intergroepsrelaties, sociale cognitie, communicatie en sociale identiteit. Zijn internationale succes is onder andere toe te schrijven aan zijn onderzoek naar de rol van stereotypering en sociale identiteit in relaties tussen groepen. In het verlengde hiervan onderzocht hij de rol van emoties zoals schuldgevoelens en leedvermaak in intergroepsrelaties.

Wereldwijd is hij tevens een van de pioniers van het onderzoek naar effecten van moderne communicatietechnologie en internet op sociaal gedrag. In zijn onderzoek liet hij zien dat sociale identiteit een sterk effect heeft in ‘computer-mediated communication’ en in gedrag op internet. In Groningen gaat Spears zich onder meer bezig houden met de rol van collectief gedrag en collectieve emoties in conflict tussen groepen.

Mede door zijn ongeëvenaarde netwerk en als voortrekker van nieuwe onderzoeksinitiatieven kan Spears een enorme impuls geven aan de psychologie in Groningen. Als geen ander weet hij jonge onderzoekers te enthousiasmeren, niet alleen zijn eigen studenten, maar ook vele anderen, bijvoorbeeld op summerschools, workshops en conferenties.

Curriculum vitae

Russell Spears (Birmingham, UK, 1960) studeerde psychologie aan de universiteit van Bristol en promoveerde in 1985 aan de universiteit van Exeter. Sinds zijn promotie publiceert hij met grote regelmaat peer-reviewed toppublicaties: 161 in totaal, gemiddeld zo’n zes per jaar. Daarnaast publiceert hij nog vele boeken en hoofdstukken in boeken. Naast hoogleraar in Cardiff is hij editor van European Journal of Social Psychology. Hij was vijftien jaar werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, waarvan negen jaar als hoogleraar experimentele sociale psychologie. Spears spreekt vloeiend Nederlands.

Endowed chairs

Het University of Groningen endowed chairs programma is een ambitieus investeringsprogramma, waarmee bij verschillende faculteiten en afdelingen internationaal vooraanstaande wetenschappers worden aangetrokken. Voor alle endowed chair wetenschappers geldt dat zij naast hun eigen onderzoek een spilfunctie vervullen bij het integreren, coördineren en uitbouwen van bestaande onderzoeks- en onderwijsactiviteiten. Ook de samenwerking in internationale netwerken en het aantrekken van internationale studenten staan hoog op de agenda.

Noot voor de pers

Meer informatie: prof.dr. Henk Kiers, decaan van de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen, tel. 050-363 6180, e-mail: h.a.l.kiers rug.nl

Laatst gewijzigd:23 augustus 2021 13:50
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 05 maart 2024

    'Ook grijze muizen kunnen creatief zijn'

    Organisatiepsycholoog Eric Rietzschel onderzoekt creativiteit op de werkvloer. Volgens hem helpt creativiteit ons om verder te komen, maar is er ook een negatieve kant.

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...