Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Gouden medaille voor Groningse deelnemers iGEM 2010

11 november 2010

Groningse studenten zijn deze week in de International Genetically Engineered Machine wedstrijd (iGEM 2010) in Boston geëindigd in de hoogste categorie. Voor deze prestatie ontving het team een gouden medaille.

De studenten ontwierpen een bacterie die kan dienen als milieuvriendelijke coating om ongewenste aangroei op schepen tegen te gaan. Daarmee kunnen de schepen brandstof besparen.

De iGEM is een jaarlijkse wedstrijd voor studenten die zich bezighouden met Synthetische Biologie. De deelnemers werken aan een onderzoeksproject, waarin een bacterie zodanig wordt (her)ontworpen dat hij een bepaalde functie kan vervullen. Het onderzoek wordt gepresenteerd aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston, dit jaar van 5 tot 8 november.

Studenten die deelnemen aan de iGEM competitie, ontvangen in het begin van de zomer een kit met biologische onderdelen en componenten uit de Registry of Standard Biological Parts van het MIT. Tijdens de zomer gebruiken ze die in combinatie met eigen ontwerpen om nieuwe biologische systemen te maken.

De Groningse studenten namen deel met een Bacillus subtilis bacterie die ze zo hadden aangepast dat hij hydrofobe (waterafstotende) eiwitten kan produceren. De bacterie vormt een stevige laag op oppervlakken en kan als coating fungeren.

Het Groningse team bestaat uit twaalf studenten uit verschillende studierichtingen (biologie, scheikunde, informatica, kunstmatige intelligentie, biotechnologie en journalistiek).

Noot voor de pers

Meer informatie: prof.dr. O.P. Kuipers, tel. 050-363 2093/2092, e-mail: o.p.kuipers rug.nl

Zie ook: www.igem.org

Laatst gewijzigd:13 oktober 2022 08:43
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    Techniek single-molecule niche in Zwaartekrachtonderzoek 

    Met haar expertise in single-molecule technieken gaat Dr. Kasia Tych (GBB) bijdragen aan een groot Zwaartekracht-onderzoeksprogramma

  • 15 april 2024

    Nachtzicht met kunstmatige atomen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...