Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Rijksuniversiteit Groningen wederom aan kop met vier Europese onderzoeksbeurzen

26 oktober 2010

De Rijksuniversiteit Groningen heeft voor het tweede jaar achtereen vier prestigieuze onderzoeksbeurzen van de European Research Council (ERC) binnengehaald. Groningen ligt in deze ronde samen met de Radboud Universiteit Nijmegen op kop bij de Nederlandse universiteiten als het gaat om het hoogste aantal toegekende ERC-beurzen.

De ERC heeft in totaal 580 miljoen euro aan onderzoeksbeurzen (starting grants) toegekend aan 427 jonge toponderzoekers in Europa. Vijfentwintig beurzen zijn voor wetenschappers die werkzaam zijn bij een Nederlandse onderzoeksinstelling, twaalf daarvan gaan naar onderzoekers van universiteiten die verenigd zijn in de samenwerking van Noord- en Oost-Nederlandse universiteiten (Nijmegen, Wageningen, Twente en Groningen).

De ERC is in 2007 ingesteld door de Europese Unie en heeft als doel vernieuwend wetenschappelijk onderzoek in Europa te bevorderen en Europa aantrekkelijker te maken voor excellente wetenschappers.

Scherpe selectie

Wetenschappers kunnen onderzoeksvoorstellen indienen bij de ERC, die vervolgens de beste voorstellen en wetenschappers selecteert. Deze wetenschappers worden financieel ondersteund bij het opzetten van een onderzoekslijn. Slechts een klein percentage van de duizenden aanvragen wordt uiteindelijk toegekend.

Het budget voor de starting grants is dit jaar met meer dan veertig procent verhoogd en bedraagt nu ruim 580 miljoen euro.

Verdeling

De ERC ontvangt onderzoeksvoorstellen vanuit alle onderzoeksgebieden. Dit jaar ziet de verdeling per gebied er als volgt uit: 45,7 procent op het gebied van ‘Physical Sciences and Engineering’, 35,8 procent voor ‘Life Sciences’ en 18,5 procent voor ‘Social Sciences and Humanities’.

Van de twaalf beurzen voor de vier Noord- en Oost-Nederlandse universiteiten zijn er zeven voor ‘Physical Sciences and Engineering’ en vijf voor ‘Social Sciences and Humanities’. Gekeken naar het aantal beurzen per land staat Nederland op een gedeelde vijfde plaats van de in totaal 21 landen.

Krachten bundelen

De vier universiteiten in Noord- en Oost-Nederland hebben bij het begin van het academisch jaar aangekondigd dat ze krachten gaan bundelen om een stimulans te geven aan de kenniseconomie en om zich ook in Europees verband beter te kunnen profileren. De toekenning van de ERC starting grants vormt een goede impuls voor deze samenwerking.

Noot voor de pers

Meer informatie: Communicatie RUG, tel. 050-363 4444, e-mail: communicatie rug.nl

Website ERC: European Research Council

Overzicht wetenschappers en projecten

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)
Mark de Vries Incomplete Parenthesis: Determining how and why secondary propositions can be elliptical or fragmented from a cross-linguistic and multifaceted theoretical perspective
Luitje Vincent Ewoud Koopmans Unveiling first light from the infant Universe
Alan Lillie Transnational work and the evolution of sovereignty
Emar Maier Between Direct and Indirect Discourse: Shifting Perspective in Blended Discourse

Radboud Universiteit (RU)
Marguérite Christina Maria Corporaal Relocated Remembrance: the Great Famine in Irish (Diaspora) Fiction, 1847-1921
Johannes Elemans Catalysis at the Nanoscale
Alexey Kimel Femtosecond Laser Control of Spins in Magnetic Materials: from fundamentals to nanoscale dynamics
Hermina Margaretha (Herma) Cuppen Kinetics in Soft Molecular Layers - from interstellar ices to polymorph control

Universiteit Twente (UT)
Niels Gerbrand Deen Bubbles on the Cutting Edge
Marieke Huisman Verification of Concurrent Data Structures
Pascal Jonkheijm Supramolecular Cell Manipulation

Wageningen UR
Lars Hein EcoSpace: Spatial-Dynamic Modelling of Adaptation Options to Climate Change at the Ecosystem Scale

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:59
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...