Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuws

Verfijn uw zoekopdracht

Herstel standaardwaarden
check form
  • Nieuws per interessegebied

  • Nieuws per onderwerp

  • Nieuws van

  • Nieuws per doelgroep

Nieuws doorzoeken

Zoeken naar nieuwsberichten van dit kalenderjaar. Oudere berichten kunt u vinden in het archief.

Search form

Resultaten 1 - 10 / 231*

Berend Roorda: 'Verbod betoging Dokkum erg marginaal gemotiveerd'
Datum:21 november 2017

Vreedzaam betogen is een grondrecht dat alleen in uitzonderlijke omstandigheden mag worden ingeperkt. De burgemeester kan het alleen doen in een situatie van bestuurlijke overmacht. ,'Uit het Dokkumer verbod kun je niet zo’n bestuurlijke overmachtssituatie afleiden'’, vindt Berend Roorda, onderzoeker bij het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen, in de Leeuwarder Courant.

Fokko Oldenhuis: 'Een moslima die een hoofddoek draagt moet bedenken dat bij ons godsdienst geen heilige koe is'
Datum:21 november 2017

Het politiebeleid dat agenten die met het publiek in contact komen geen hoofddoek mogen dragen, blijft gehandhaafd, zo heeft minister Grapperhaus (Justitie) laten weten. Het College voor de Rechten van de Mens verklaarde een klacht van agente Sarah Izat, die geen hoofddoek mocht dragen, gegrond. Fokko Oldenhuis, hoogleraar religie en recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft gemengde gevoelens bij de hoofddoekdiscussie. Enerzijds vindt hij dat een agente best haar werk kan doen met een hoofddoek, anderzijds is hij kritisch over voorvechters van brede invoering van de hoofddoek bij de politie. 'Soms moet die hoofddoek gewoon af', zegt hij in het Reformatorisch Dagblad (PDF).

Irene Woudstra-Veenstra wint Scriptieprijs SRG 2017
Datum:20 november 2017

De Scriptieprijs Stichting Rechtsgeleerdheid Groningen 2017 is in de wacht gesleept door Irene Woudstra-Veenstra met haar scriptie getiteld: Onderzoek naar boeteoplegging aan bijstandsontvangers in Friese gemeenten.

Wilbert Kolkman: 'Voorkom familieruzie, bespreek erfenis aan goed doel'
Datum:20 november 2017

Nederlanders nemen steeds vaker goede doelen op in hun testament. Alleen durven ze dat veelal niet te vertellen aan familieleden. Toch is het een goed idee om de nalatenschap te bespreken met familie en vrienden, vindt Wilbert Kolkman, hoogleraar familievermogensrecht. 'Er is wel wat behoefte aan verwachtingsmanagement', zegt hij op NOS.nl.

Jan Brouwer: 'Het betogingsrecht is duizend jaar na Bonifatius bij Dokkum vermoord'
Datum:19 november 2017

Friese actievoerders hebben zaterdag zo’n 120 demonstranten uit Rotterdam en Amsterdam fysiek belet om in Dokkum vreedzaam te betogen tegen de racistische karikatuur van Zwarte Piet door hun bussen op de snelweg de pas af te snijden en te laten stoppen. Er was geen enkele reden dat de geoorloofde demonstratie na het ‘A7-incident’ niet gewoon kon doorgaan, schrijft hoogleraar Algemene Rechtswetenschap Jan Brouwer in de NRC.

Fokko Oldenhuis: 'Soms mag D66 een toontje lager zingen, over 'voltooid leven' bijvoorbeeld'
Datum:18 november 2017

‘Ik woon in een gebied waar nog veel gereformeerden wonen. In onze buurgemeente wordt de raadsvergadering nog geopend met gebed. Hoe gaan we daar mee om?’ Een vraag tijdens het congres van D66, zaterdag in Leeuwardenmet als onderwerp ‘D66 en christelijk Nederland’ – actueler dan ooit, nu D66 in een kabinet zit met het CDA en de ChristenUnie. Fokko Oldenhuis, hoogleraar religie en recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, was panellid tijden het D66-congres op 18 november. Het Nederlands Dagblad deed verslag.

Seminar over schade na gaswinning in Groningen
Datum:16 november 2017

Op vrijdag 17 november a.s. organiseert de Faculteit Rechtsgeleerdheid het seminar 'Schade na gaswinning in Groningen'. Het seminar wordt georganiseerd voor oud-studenten (alumni) van de faculteit.

Birgit Snijder-Kuipers: 'Bedrijven niet klaar voor nieuwe anti-witwaswet'
Datum:15 november 2017

Een nieuwe anti-witwaswet levert banken en andere financiële instellingen flinke koppijn op. De nieuwe wet gaat naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar al in, maar banken zijn hier nog lang niet klaar voor. Docent notarieel recht Birgit Snijder-Kuipers pleit  op BNR Nieuwsradio voor een overgangsperiode. 'Dat zou de kwaliteit en integratie van die wetgeving ten goede komen.'

André de Hoogh: 'Onafhankelijke eilandstaatjes van Paypal-miljardair bijna onmogelijk'
Datum:14 november 2017

Miljardair Peter Thiel wil rond 2020 de eerste drijvende natie ter wereld stichten. Meerdere eilanden in de Grote Oceaan. Kan iemand zomaar zeggen dat hij zijn eigen onafhankelijke staat in het leven roept? Universitair hoofddocent internationaal recht André de Hoogh geeft antwoord in het AD.

Willem Bruil: 'Meer controle en hogere boetes nodig tegen mestfraude'
Datum:14 november 2017

Als familieleden het contact met elkaar verbreken, is dat in de helft van de gevallen vanwege ruzie over geld, vaak een erfenis. Het aantal conflicten over nalatenschappen blijft toenemen. Hoogleraar familievermogensrecht Wilbert Kolkman deed in 2016 onderzoek naar de ontwikkeling van het aantal rechtzaken die over erfrecht gingen en stelde een sterke toename vast tussen 2010 en 2015. 'De welvaart is toegenomen, dus er is nu meer geld gemoeid met erfenissen', zegt hij in De Volkskrant (registratie vereist).

* Het aantal zoekresultaten kan afwijken van het aantal resultaten dat u ziet, omdat sommige documenten afgeschermd zijn.