Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuws

Verfijn uw zoekopdracht

Herstel standaardwaarden
check form
  • Nieuws per interessegebied

  • Nieuws per onderwerp

  • Nieuws van

  • Nieuws per doelgroep

Nieuws doorzoeken

Zoeken naar nieuwsberichten van dit kalenderjaar. Oudere berichten kunt u vinden in het archief.

Search form

Resultaten 1 - 10 / 931*

FREE Skills Workshops
Datum:19 oktober 2017

Did you know you can get FREE workshops at FEB to enhance your skills? TODAY (19 Oct) you can learn how to have a successful job interview. Be there 14.00-16.00!

Boekencollectie prof. W.J. Aerts (1926-2017)
Datum:19 oktober 2017

Op 8 februari van dit jaar overleed Prof. Willem Johan Aerts.

Faeröerders met zeldzame ziekte testen ketonendrank in MRI-scanner met fiets
Datum:19 oktober 2017

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen ontvingen deze week drie vrouwen van de Faeröer  die deelnamen aan wetenschappelijk onderzoek naar de erfelijke stofwisselingsziekte glycogeen stapelingsziekte type 3a  (GSD-3). Ze testten het effect van ketonendrank, waarbij ze gebruik maakten van  de enige MRI-scanner ter wereld waarin gefietst kan worden voor spieronderzoek. Voor het onderzoek  kregen de onderzoekers  financiële steun van de Stichting Metakids en Stofwisselkracht.

Britse ornithologieprijs voor Theunis Piersma en zijn trekvogelonderzoek
Datum:19 oktober 2017

Prof. dr. Theunis Piersma, hoogleraar Trekvogelecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en waddenbioloog bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), heeft de prestigieuze ‘Marsh Award for International Ornithology’ gewonnen. Piersma kreeg de prijs op woensdagavond 18 oktober van de British Trust for Ornithology voor zijn onderzoek naar migratie, ecologie en evolutie van trekvogels.

​​Rijksuniversiteit Groningen scoort dit jaar met bèta, economie, rechten en godsdienstwetenschap
Datum:19 oktober 2017
De Rijksuniversiteit Groningen trekt wederom meer nieuwe Nederlandse en internationale studenten; vooral de faculteiten Science and Engineering, Economie en Bedrijfskunde, Rechtsgeleerdheid en Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap zijn in trek bij nieuwe inschrijvers. Ook het University College zit flink in de lift. Per 1 oktober 2017 telde de RUG 29.748 studenten met een ‘1e inschrijving’, dit is een stijging van 3,4% ten opzichte van 2016. Het totaal aantal personen met een RUG-inschrijving - met vrijstelling van collegegeld vanwege 1e inschrijving elders - is nu de 30.000 gepasseerd (30.472). Het marktaandeel blijft ongeveer gelijk; de RUG handhaaft zich op de 3e plek.
De universiteit die zichzelf opnieuw uitvond
Datum:18 oktober 2017

Prof. Klaas van Berkel presenteert op 27 oktober het tweede deel van de Universiteit van het Noorden, een driedelige geschiedenis van vier eeuwen Rijksuniversiteit Groningen. Centraal in het tweede deel (1876-1945) staat de transformatie van de universiteit naar een gemeenschap met meer dan duizend studenten, een proces dat ook tijdens de Duitse bezetting door ging.

Michiel Scheltema en Leo Damen over 25 jaar Algemene wet bestuursrecht: Te weinig oog voor de burger
Datum:18 oktober 2017

Meer mens en minder formaliteiten. Zelfs het heilige besluitbegrip mag een minder prominente plaats krijgen in de Algemene wet bestuursrecht, ten gunste van meer procedurele rechtvaardigheid. Dat is de uitkomst van een rondetafelgesprek over deze wet, in Mr. Magazine. Michiel Scheltema, oud-staatssecretaris, emeritus hoogleraar bestuursrecht aan de RUG en founding father Awb: 'Toen was het goed, maar dat wil niet zeggen dat het nog steeds zo is.' Emeritus RUG-hoogleraar bestuursrecht Leo Damen: 'Het schort vooral aan de uitvoeringspraktijk. Daar moeten de eerste veranderingen plaatsvinden.'

Proces in Parkinson-eiwit wellicht toekomstige therapeutische piste
Datum:18 oktober 2017

Een internationale groep onderzoekers, geleid door Wim Versées van de Vrije Universiteit Brussel en in nauwe samenwerking met Arjan Kortholt van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft een essentieel mechanisme in het ‘Parkinson-eiwit’ LRRK2 ontrafeld. Het onderzoek is op 18 oktober 2017 gepubliceerd in het toonaangevende vakblad Nature Communications.

Religieus erfgoed in een geseculariseerde tijd
Datum:17 oktober 2017

Op 25 oktober 2017 vindt de opening van het nieuwe Centre for Religion and Heritage van de Rijksuniversiteit Groningen plaats tijdens de in dit kader georganiseerde studiemiddag ‘Religieus erfgoed in een geseculariseerde tijd’ aan de faculteit Godgeleerdheid en Gosddienstwetenschap. Het centrum is de opvolger van het Instituut voor Christelijk Cultureel Erfgoed.

iGEM-team tegen melkverspilling: fermentatiebacterie als virusverklikker?
Datum:17 oktober 2017

Met behulp van bacteriën kan melk fermenteren en ontstaat er bijvoorbeeld kaas of yoghurt. Helaas zijn deze bacteriën erg gevoelig voor virale infecties, waardoor het fermentatieproces kan mislukken. Gevolg is dat er jaarlijks grote hoeveelheden melk moeten worden weggegooid. Een internationaal team van twaalf RUG-studenten probeert die verspilling tegen te gaan door een detectiemechanisme voor deze infecties te ontwikkelen. De studenten vormen de Groningse afvaardiging voor iGEM 2017.

* Het aantal zoekresultaten kan afwijken van het aantal resultaten dat u ziet, omdat sommige documenten afgeschermd zijn.