Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsActueelNieuws

Verfijn uw zoekopdracht

Herstel standaardwaarden
check form
  • Nieuws per interessegebied

  • Nieuws per onderwerp

  • Nieuws van

  • Nieuws per doelgroep

Nieuws doorzoeken

Zoeken naar nieuwsberichten van dit kalenderjaar. Oudere berichten kunt u vinden in het archief.

Search form

Resultaten 1 - 10 / 932*

Martina Althoff: 'Geen verklaring voor dodelijke reeks in Friesland'
Datum:20 oktober 2017

Negen mensen kwamen dit jaar in Fryslân al om het leven door (vermoedelijk) een misdrijf. Dat is meer dan voorgaande jaren, maar een patroon ontbreekt, en een verklaring is niet te geven. Zeker, kijkend naar voorgaande jaren is het aantal (vermoedelijke) moorden en doodslagen hoog, beaamt Martina Althoff, universitair hoofddocent Criminologie bij Rijksuniversiteit Groningen in het Friesch Dagblad.

Een avond met Redmond O'Hanlon
Datum:20 oktober 2017

Op woensdag 15 november organiseert de Vereniging Vrienden Academisch Erfgoed (VAEG) een bijzondere avond. De Britse televisiemaker Redmond O'Hanlon, bekend van de VPRO series In het kielzog van de Beagle en O'Hanlons Helden, en de Nederlandse schrijver Alexander Reeuwijk zijn dan onze gast. In een tweegesprek zullen zij hun visie geven op natuurhistorische reisverhalen.

FREE Skills Workshops
Datum:19 oktober 2017

Did you know you can get FREE workshops at FEB to enhance your skills? TODAY (19 Oct) you can learn how to have a successful job interview. Be there 14.00-16.00!

Faeröerders met zeldzame ziekte testen ketonendrank in MRI-scanner met fiets
Datum:19 oktober 2017

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen ontvingen deze week drie vrouwen van de Faeröer  die deelnamen aan wetenschappelijk onderzoek naar de erfelijke stofwisselingsziekte glycogeen stapelingsziekte type 3a  (GSD-3). Ze testten het effect van ketonendrank, waarbij ze gebruik maakten van  de enige MRI-scanner ter wereld waarin gefietst kan worden voor spieronderzoek. Voor het onderzoek  kregen de onderzoekers  financiële steun van de Stichting Metakids en Stofwisselkracht.

Boekencollectie prof. W.J. Aerts (1926-2017)
Datum:19 oktober 2017

Op 8 februari van dit jaar overleed Prof. Willem Johan Aerts.

​​Rijksuniversiteit Groningen scoort dit jaar met bèta, economie, rechten en godsdienstwetenschap
Datum:19 oktober 2017
De Rijksuniversiteit Groningen trekt wederom meer nieuwe Nederlandse en internationale studenten; vooral de faculteiten Science and Engineering, Economie en Bedrijfskunde, Rechtsgeleerdheid en Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap zijn in trek bij nieuwe inschrijvers. Ook het University College zit flink in de lift. Per 1 oktober 2017 telde de RUG 29.748 studenten met een ‘1e inschrijving’, dit is een stijging van 3,4% ten opzichte van 2016. Het totaal aantal personen met een RUG-inschrijving - met vrijstelling van collegegeld vanwege 1e inschrijving elders - is nu de 30.000 gepasseerd (30.472). Het marktaandeel blijft ongeveer gelijk; de RUG handhaaft zich op de 3e plek.
Britse ornithologieprijs voor Theunis Piersma en zijn trekvogelonderzoek
Datum:19 oktober 2017

Prof. dr. Theunis Piersma, hoogleraar Trekvogelecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en waddenbioloog bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), heeft de prestigieuze ‘Marsh Award for International Ornithology’ gewonnen. Piersma kreeg de prijs op woensdagavond 18 oktober van de British Trust for Ornithology voor zijn onderzoek naar migratie, ecologie en evolutie van trekvogels.

Proces in Parkinson-eiwit wellicht toekomstige therapeutische piste
Datum:18 oktober 2017

Een internationale groep onderzoekers, geleid door Wim Versées van de Vrije Universiteit Brussel en in nauwe samenwerking met Arjan Kortholt van de Rijksuniversiteit Groningen, heeft een essentieel mechanisme in het ‘Parkinson-eiwit’ LRRK2 ontrafeld. Het onderzoek is op 18 oktober 2017 gepubliceerd in het toonaangevende vakblad Nature Communications.

De universiteit die zichzelf opnieuw uitvond
Datum:18 oktober 2017

Prof. Klaas van Berkel presenteert op 27 oktober het tweede deel van de Universiteit van het Noorden, een driedelige geschiedenis van vier eeuwen Rijksuniversiteit Groningen. Centraal in het tweede deel (1876-1945) staat de transformatie van de universiteit naar een gemeenschap met meer dan duizend studenten, een proces dat ook tijdens de Duitse bezetting door ging.

Michiel Scheltema en Leo Damen over 25 jaar Algemene wet bestuursrecht: Te weinig oog voor de burger
Datum:18 oktober 2017

Meer mens en minder formaliteiten. Zelfs het heilige besluitbegrip mag een minder prominente plaats krijgen in de Algemene wet bestuursrecht, ten gunste van meer procedurele rechtvaardigheid. Dat is de uitkomst van een rondetafelgesprek over deze wet, in Mr. Magazine. Michiel Scheltema, oud-staatssecretaris, emeritus hoogleraar bestuursrecht aan de RUG en founding father Awb: 'Toen was het goed, maar dat wil niet zeggen dat het nog steeds zo is.' Emeritus RUG-hoogleraar bestuursrecht Leo Damen: 'Het schort vooral aan de uitvoeringspraktijk. Daar moeten de eerste veranderingen plaatsvinden.'

* Het aantal zoekresultaten kan afwijken van het aantal resultaten dat u ziet, omdat sommige documenten afgeschermd zijn.