Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Promoties

3D liver models in tissue engineering and toxicology

Promotie:Mw. V.Y. (Viktoriia) Starokozhko
Wanneer:23 december 2016
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. G.M.M. Groothuis, prof. dr. E.M.J. (Sabeth) Verpoorte
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
3D liver models in tissue engineering and toxicology

Extracorporaal prototype van bioartificiële lever (BAL)

In haar proefschrift werkte Viktoriia Starokozhko aan nieuwe en verbeterde levermodellen voor gebruik als weefseltechnologie en in de toxicologie. Een van de modellen die ze beschreef zijn leverplakjes (PCLS), een mini-orgaanmodel voor de lever. PCLS worden al voor vele jaren gebruikt binnen de farmacologie en toxicologie. Hun toepassing wordt echter beperkt door hun korte levensduur. Starokozhko heeft aangetoond dat de levensvatbaarheid en functionaliteit van PCLS tot 5 dagen kan worden verlengd met behulp van verrijkte media. Deze vinding maakt subchronische toxicologische studies mogelijk. Het gebruik van PCLS in toxicologische studies is met succes gedemonstreerd voor medicijn-geïnduceerde cholestase.

Een ander onderwerp dat in dit proefschrift wordt beschreven is een lever-op-een-chip, of bioartificiële lever (BAL). Tegenwoordig is een levertransplantatie de enige beschikbare behandeling voor patiënten met acuut leverfalen. Maar de mogelijkheid om een orthotopische transplantatie te krijgen is beperkt door een tekort aan leverdonoren. Daarom is de ontwikkeling van een BAL voorgesteld als alternatieve methode voor een levertransplantatie, of als een tijdelijke oplossing die de mortaliteit van patiënten op de wachtlijst kan verminderen. Starokozhko heeft de uitdagingen op de weg naar de ontwikkeling van een dergelijke BAL beschreven. Ook is een prototype van een extracorporale BAL getoond, gebaseerd op humane geïnduceerde pluripotente stamcellen, die worden gezien als de meest veelbelovende bron voor de generatie van humane levercellen. Volledig functionele levercellen werden verkregen uit deze stamcellen, en dat is een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van leverweefselontwikkeling.

De toepassing van deze humane levermodellen vermindert aanzienlijk het gebruik van dieren en verbetert de voorspelling van toxiciteit voor mensen.

Viktoriia Starokozhko promoveert aan de RUG op onderzoek at zij uitvoerde bij de vakgroep Farmacokinetiek, Toxicologie en Targeting van GRIP. Het werd mede gefinancierd door het EU-gesubsidieerde  NanoBio4Trans project.