Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Fabrication and applications of supercharged, unfolded proteins

30 november 2012

Promotie: mw. A. Kolbe, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Fabrication and applications of supercharged, unfolded proteins

Promotor(s): prof.dr. A. Herrmann

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Supergeladen ongevouwen eiwitten

Het proefschrift van Anke Kolbe beschrijft het ontwerp en de synthese van supergeladen ongevouwen eiwitten (SUPs) die gebaseerd op elastine eiwitten.

Deze geladen eiwit polymeren (oftewel: eiwit poly-elektrolyten) zijn minder giftig dan algemeen gebruikte poly-elektrolyten en zijn daarom geschikte kandidaten voor biomedische toepassingen. Door de elektrostatische aantrekkingskracht tussen tegenovergesteld geladen SUPs kunnen ze gebruikt worden om objecten op micro- en nanometerschaal te maken.

Ter illustratie hiervan maakte Kolbe holle capsules die functioneren als beschermende nanocontainer voor bioactieve verbindingen zoals medicijnen of eiwitten. Ook toonde ze aan dat het mogelijk is om een functioneel molecuul dat vastzit aan een SUP op te nemen in de wand van de capsule. Ze fabriceerde een capsule die het groen fluorescerende eiwit (GFP) bevat (zichtbaar is onder een fluorescentie microscoop) en onderzocht de opname van deze capsules door levende cellen.

Op dezelfde manier kan men een capsulewand maken die een bioactief eiwit bevat of een eiwit dat de capsule met lading naar een specifiek celtype brengt.

Ook is bepaald hoe de detectie van GFP door ladingsgevoelige detectoren wordt beïnvloed als SUPs met verschillende ladingen aan GFP gehecht worden. Deze detectoren kunnen verbindingen detecteren op zeer lage concentraties en zijn daarom veelbelovend voor de detectie van hartaanvallen of kanker in een vroeg stadium. Het onderzoek van Kolbe draagt bij aan de verbetering van deze detectoren.

Anke Kolbe (Duitsland, 1979) studeerde biologie in Stuttgart. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials. Kolbe gaat na afronding van de promotie werken bij de farmaceutisch facricant Sandoz (Oostenrijk).

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:02
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    Techniek single-molecule niche in Zwaartekrachtonderzoek 

    Met haar expertise in single-molecule technieken gaat Dr. Kasia Tych (GBB) bijdragen aan een groot Zwaartekracht-onderzoeksprogramma

  • 15 april 2024

    Nachtzicht met kunstmatige atomen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...