Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Molecular and biological nature of endometrial cancer

07 november 2012

Promotie: mw. R.A. de Jong, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Molecular and biological nature of endometrial cancer

Promotor(s): prof.dr. H.W. Nijman, prof.dr. H. Hollema, prof.dr. I.P. Kema

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nieuwe aangrijpingspunten in strijd tegen baarmoederkanker

In Nederland wordt jaarlijks bij circa 1900 vrouwen baarmoederkanker vastgesteld. De overlevingscijfers zijn over het algemeen goed, behalve bij agressieve subtypen (hoog risicoprofiel). Deze patiënten worden behandeld met chirurgie (verwijderen van de baarmoeder, eierstokken en lymfeklieren) en radiotherapie. De radiotherapie veroorzaakt klachten van blaas en darm voor korte of langere tijd.

Het onderzoek van Renske de Jong heeft aangetoond dat het veilig is om bij patiënten met baarmoederkanker met een hoog risicoprofiel die geen uitzaaiingen hebben in de lymfeklieren, uitwendige bestraling te beperken tot een kleiner gebied (het ‘bekkenveld’). Dit leidt tot minder bijwerkingen van blaas en darmen.

Immunotherapie lijkt een veelbelovende nieuwe behandeling van kanker. Daarom onderzocht De Jong de mogelijkheid immunotherapie in te zetten tegen baarmoederkanker. Ze stelt vast dat de aanwezigheid van tumorinfiltrerende T-lymfocyten een positieve invloed heeft op de prognose. Echter, kankercellen hebben mechanismen ontwikkeld waardoor ze kunnen ontsnappen aan een immuunreactie. Bij patiënten met baarmoederkanker heeft de aanwezigheid van deze ontsnappingsmechanismen een negatieve invloed op het aantal en de werking van tumorspecifieke T-lymfocyten en op de prognose.

In principe zou stimulatie van T-lymfocyten kunnen leiden tot een effectievere tumorspecifieke afweer. Er zal echter een methode gevonden moeten worden om de ontsnappingsmechanismen van kankercellen zo te beïnvloeden dat immunotherapie ook voor deze groep patiënten een positief effect zou kunnen hebben.

Renske de Jong (Heerenveen, 1984) studeerde Geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Obstetrie en Gynaecologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Jan Kornelis de Cock Stichting. De Jong is inmiddels in opleiding tot radiotherapeut-oncoloog in het UMCG.

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: communicatie@umcg.nl

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:02
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 april 2024

    PET-scan expert Jan Pruim benoemd tot Officier in Orde van Oranje Nassau

    Hoogleraar medische beeldvorming Jan Pruim is bij zijn afscheid van het UMCG benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De koninklijke versierselen werden hem op woensdag 17 april uitgereikt door burgemeester Koen Schuiling van de gemeente...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...