Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Managing sickness absence. Leadership and sickness absence behaviour in hospital care

03 oktober 2012

Promotie: mw. J.A.H. Schreuder, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Managing sickness absence. Leadership and sickness absence behaviour in hospital care

Promotor(s): prof.dr. J.W. Groothoff, prof.dr. J.J.L. van der Klink

Faculteit: Medische Wetenschappen

Goed ziekteverzuimbeleid is maatwerk

Beleid bij ziekteverzuim richt zich vaak op langdurig zieken. Jolanda Schreuder stelt dat organisaties en bedrijven er goed aan doen om meer aandacht te schenken aan medewerkers die regelmatig kortdurend ziek zijn, en medewerkers die nooit afwezig zijn. Deze laatste groep, de nulverzuimers, zijn binnen een team belangrijke ondersteuners van de leidinggevende maar worden vaak niet voldoende op waarde geschat.

Kortdurend verzuim heeft een relatie met gedrag, beïnvloedt direct het werkproces en leidt tot onderbezetting. Daarnaast lopen werknemers die regelmatig kort verzuimen, het risico op toekomstig langdurig verzuim. Nulverzuimers komen dezelfde problemen in het werk tegen, worden aangestuurd door dezelfde leidinggevenden en vallen onder hetzelfde organisatiebeleid. Ondanks dat veel organisaties veel moeite doen om het ziekteverzuim te managen, worden nulverzuimers meestal niet opgemerkt.

Schreuder verrichtte haar onderzoek in Ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten. In dit ziekenhuis vormt het managen van ziekteverzuim een belangrijk onderdeel van het organisatiebeleid. Het resultaat hiervan was het behalen van de laagste verzuimcijfers in 2010 voor de branche Algemene Ziekenhuizen, gemeten door Vernet, de marktleider in benchmark voor de gezondheidszorg in Nederland.

De bevindingen leveren extra kennis over ziekteverzuimmanagement en geven praktische hulpmiddelen ter verbetering ervan. Het managen van ziekteverzuim vraagt een doelgerichte aanpak met maatwerk per werknemer. Daarin spelen niet alleen de werknemer, de leidinggevende en de bedrijfsarts een belangrijke rol, maar ook het team waarin de werknemer werkt. De resultaten van dit proefschrift rechtvaardigen meer aandacht voor kortdurend ziekteverzuim, nulverzuim en ‘psychological capital’van individuele werknemers en teams.

Jolanda Schreuder (Noord-Scharwoude, 1966) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar onderzoek bij de Afdeling Gezondheidswetenschappen en in het kader van de Onderzoeksschool SHARE van het UMCG. Het onderzoek werd mede gefinancierd door Schreuderarbo, het bedrijf waar Schreuder als zelfstandig bedrijfsarts werkzaam is.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:01
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 april 2024

    PET-scan expert Jan Pruim benoemd tot Officier in Orde van Oranje Nassau

    Hoogleraar medische beeldvorming Jan Pruim is bij zijn afscheid van het UMCG benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De koninklijke versierselen werden hem op woensdag 17 april uitgereikt door burgemeester Koen Schuiling van de gemeente...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...