Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Smoking, nicotine and the kidney

09 juli 2012

Promotie: dhr. P.K. Agarwal, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Smoking, nicotine and the kidney

Promotor(s): prof.dr. R.O.B. Gans, prof.dr. G.J. Navis

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nicotine mogelijk geschikt als niermedicijn

Terwijl roken schadelijk is voor de nieren, lijkt nicotine juist een beschermend effect op deze organen te hebben. Matige alcoholconsumptie lijkt positieve effecten te hebben na niertransplantatie: het vermindert het risico op overlijden en het ontstaan van diabetes. Dat blijkt uit onderzoek van Pramod Kumar Agarwal.

Er zijn tal van factoren bekend die het risico op nierfalen vergroten: diabetes, hoge bloeddruk en overgewicht zijn bekende risicofactoren. Maar ook zoutinname, gebrek aan lichamelijke activiteit en slaap, en psychosociale stress spelen een rol. Agarwal bracht de gevaren van roken en alcohol na niertransplantatie nader in kaart. Hij stelt vast dat de nierfunctie van rokers sneller afneemt dan die van niet-rokers en ex-rokers.

Sigarettenrook bevat tal van schadelijke stoffen, waarvan nicotine het bekendst en meest verslavend is. Uit eerdere studies bleek echter dat nicotine een remmende werking heeft op ontstekingen. Uit het onderzoek van Agarwal blijkt dat een nicotinebehandeling - in een diermodel - nierfalen vermindert. Wellicht zijn middelen die worden gebruikt om te stoppen met roken dus ook geschikt ter bescherming van de nieren.

Verder blijkt na een niertransplantatie matige alcoholconsumptie een positief effect te hebben. Het risico op overlijden en diabetes neemt vooral af wanneer de patiënt niet rookt.

Pramod Kumar Agarwal (India, 1983) studeerde geneeskunde in Roemenië. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Interne Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksinstituut GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nierstichting.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:02
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 april 2024

    PET-scan expert Jan Pruim benoemd tot Officier in Orde van Oranje Nassau

    Hoogleraar medische beeldvorming Jan Pruim is bij zijn afscheid van het UMCG benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De koninklijke versierselen werden hem op woensdag 17 april uitgereikt door burgemeester Koen Schuiling van de gemeente...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...