Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Determinants of disability and functional capacity in patients with chronic low back pain

16 november 2011

Promotie: mw. H.R. Schiphorst Preuper, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Determinants of disability and functional capacity in patients with chronic low back pain

Promotor(s): prof.dr. J.H.B. Geertzen

Faculteit: Medische Wetenschappen

Lage rugpijn zit minder ‘tussen de oren’ dan gedacht

Rugpijn zit minder ‘tussen de oren’ dan veel artsen hun patiënten vertellen. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Rita Schiphorst Preuper.

Chronische lage rugpijn is een van de meest voorkomende gezondheidsklachten in de westerse wereld. Nationale en internationale behandelrichtlijnen gaan ervan uit dat beperkingen in het functioneren van patiënten met chronische lage rugpijn samenhangen met lichamelijke, psychologische én sociale factoren. Met name psychosociale factoren, zoals stress, depressie, angst voor bewegen en gebrek aan zelfvertrouwen, worden als boosdoeners aangewezen. Zij zouden de patiënt meer beperken dan lichamelijke factoren. Maar dat is niet geheel terecht, zo blijkt nu. Uit studies bij meer dan vijfhonderd patiënten met lage rugpijn blijkt dat de relatie tussen psychologische factoren en beperkingen zwak is.

Bij een deel van studies werd een verband gevonden tussen de ernst van de pijn en de mate van de beperkingen. Daarom werd ook onderzocht of pijnvermindering met pijnstillers het functioneren van deze patiënten verbetert. Een deel van de patiënten lijkt hier goed op te reageren. De onderzoeker stelt daarom dat behandelmodellen meer aandacht zouden moeten besteden aan pijnbestrijding. De nadruk ligt nog te veel op psychologische factoren, stelt zij. Behandelmodellen zouden beter uitgebalanceerd moeten worden, met gelijkwaardige aandacht voor lichamelijke, psychologische en sociale factoren. Daarnaast pleit Schiphorst Preuper voor intensievere samenwerking tussen diverse medisch specialismen bij de behandeling van chronische lage rugpijn.

Rita Schiphorst Preuper (Ruinerwold, 1957) studeerde fysiotherapie en geneeskunde te Groningen, waar zij ook tot revalidatiearts werd opgeleid. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het UMCG. Haar promotieonderzoek werd mede gefinancierd door Grünenthal B.V. en Stichting Beatrixoord Noord-Nederland. Schiphorst Preuper blijft werkzaam als revalidatiearts en onderzoeker in het UMCG.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:09
View this page in: English

Meer nieuws