Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

A study in soft power, national security and the political-criminal nexus

13 oktober 2011

Promotie: mw. L.L. Roslycky, 11.00 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: A study in soft power, national security and the political-criminal nexus

Promotor(s): prof.dr. P.M. Volten

Faculteit: Letteren

Oorlog voeren met soft power

Psychologische oorlogvoering maakt gebruik van soft power, de macht van de aantrekkelijkheid, als een wapen. Het verleidt burgers om dingen te geloven of om dingen te doen die ze anders niet zouden geloven of doen. Oorlogvoering met soft power is psychologisch. Het richt zich op het veranderen van de ideeën en percepties die de mensen hebben van zichzelf, van elkaar, en zelfs van de natie waartoe ze behoren. Grote naties gebruiken het om territoriale macht te verwerven door de menselijke percepties te manipuleren en gaan zelfs zo ver dat ze strategisch etnische conflicten en oorlog bevorderen. Echter, de wettigheid van dit beleid en het verband tussen soft power en de nationale veiligheid zijn tot op heden relatief onbekend gebleven. Lada L. Roslycky heeft als eerste een opzet geschapen voor de empirische analyse van oorlogvoering met soft power.

Soft-power-oorlogen worden binnen de menselijke harten en geesten uitgevochten en ze zijn nauw verbonden met de meest cruciale en ontastbare onderdelen van de nationale veiligheid. Opmerkelijk is dat Roslycky laat zien dat informeel buitenlands beleid dat is gericht op het verwerven van macht, zich niet tot de grenzen van de wettigheid beperkt. Zij presenteert de politiek-criminele banden als een sociale structuur, via welke naties de transnationale, georganiseerde misdaad omvormen tot een instrument voor buitenlands beleid.

In een heldere stap-voor-stap analyse laat zij in haar proefschrift zien hoe de Russische strategie van afschrikking van de Oekraïnse Euro-Atlantische integratie werd bewerkstelligd door een vijandige soft-power-strategie, gericht op het bevorderen van pro-Russisch separatisme in de Autonome Republiek van de Krim. De harten en geesten van de bevolking van de Krim waren het doelwit bij de beïnvloeding van elk onderdeel van Oekraïnes soft-powerveiligheid. Bovendien werd deze vijandige strategie ondersteund door Russocentrisch, post-Sovjet-politiek-criminele banden, bestaande uit inlichtingendiensten, regeringsfunctionarissen en niet-politieke organisaties.

Roslyckys onderzoek levert een nieuw en uniek inzicht in de Russisch-Oekraïense relaties. Het demonstreert dat kennis van het karakter van de politiek-criminele banden van een natie het begrijpen van haar identiteit, haar nationale en internationale gedrag vergemakkelijkt.

Lada Roslycky (Canada, 1975) studeerde Internationaal recht aan de Universiteit van Amsterdam. Ze verrichtte haar onderzoek bij de afdeling Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie aan de Faculteit der Letteren.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:12
View this page in: English

Meer nieuws

  • 25 maart 2024

    Dyslexie: een 'onderschatte' stoornis

    Liset Rouweler is onderzoeker bij het Dyslexiecentrum Groningen. Volgens haar hebben zo'n 1000 tot 1500 studenten aan de RUG dyslexie, desondanks weten velen niet waar ze terechtkunnen. Rouweler en haar team proberen deze groep een handje te helpen...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...