Skip to ContentSkip to Navigation
Rudolf Agricola School for Sustainable Development
Bringing sustainability science forward
More Nieuws & Evenementen

Foto's als wetenschap | Dr. David Shim over de foto-expositie 'Climate No Future' in Galerie Lichtzone in Groningen

06 mei 2024
dr. David Shim
dr. David Shim. Foto: Marco in 't Veldt

Deze maand zijn er 34 bijzondere foto's te zien bij Galerie Lichtzone in de Gelkingestraat. Bijzonder, niet alleen omdat ze niet door fotojournalisten zijn gemaakt maar door activisten zelf, maar ook bijzonder omdat ze wetenschap zijn.

Wetenschap? Ja, zegt Dr. David Shim. 'Ze zijn het resultaat van een wetenschappelijk onderzoeksproject dat in juni 2022 van start ging. Het is een gezamenlijk project met Dr. Delf Rothe van het Institute for Peace Research and Security Policy van de Universiteit van Hamburg en mijzelf, onderzoeker van de afdeling Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie. Deze tentoonstelling is het resultaat van ons onderzoeksproject 'Security Imaginaries of Climate Movements.'

Hoe klimaatactivisten zich hun toekomst voorstellen

Shim: 'We wilden weten hoe klimaatactivisten zich hun toekomst voorstellen en welke rol beelden daarin spelen. Beelden zijn een zeer krachtige manier om een boodschap over te brengen.

Het innovatieve aspect van dit project was dat we geen onderzoek naar hen deden, of over hen, maar met hen. De activisten zijn divers qua leeftijd en wonen in het noorden van Nederland en Duitsland. Ze maken zich duidelijk zorgen over klimaatverandering. We hielden twee workshops in Groningen en Hamburg om acht activisten-fotografen te trainen. We konden in contact komen met de activisten via onze student-assistenten die al geïnteresseerd waren in deze bekende milieubewegingen. We kozen ervoor om het project uit te voeren met drie prominente klimaatbewegingen: Extinction Rebellion, Fridays for Future en The Last Generation.

Foto-expositie in Galerie Lichtzone
Bezoekers van de foto-expositie in Galerie Lichtzone

Fridays for Future is de beweging van de bekende Zweedse activiste Greta Thunberg. En Extinction Rebellion is in Nederland bekend van de bezettingen van de A12. De beweging eist dat Nederland de fossiele subsidies afschaft. Het gaat niet alleen om subsidies, maar om allerlei overheidsregels die gebruikers of producenten van fossiele brandstoffen bevoordelen. The Last Generation werd in Duitsland bekend door haar ontwrichtende klimaatacties, zoals het vastlijmen van zichzelf aan straten.

Meest verrassend

Wat was het meest verrassende aspect van dit onderzoek?

'We hadden verwacht dat klimaatactivisten pessimistisch zouden zijn. Er wordt al heel lang veel gepraat over het milieu, maar het gaat steeds slechter. Maar uit ons onderzoek bleek dat deze mensen ook optimistisch zijn. Waar halen ze hun hoop vandaan? Hun beelden helpen ons beter te begrijpen hoe ze hoopvol blijven in deze onzekere tijden. Ze putten hoop uit het feit dat ze samen iets doen. Het gevoel van gemeenschap, van samen dingen doen, geeft veel solidariteit.'


Informatie

Bezoek de tentoonstelling gratis bij fotogalerie Lichtzone in Groningen tussen 1 en 26 mei. De galerie is open van woensdag tot en met zondag 12.00 - 17.00. Meer informatie


Artikelen in voorbereiding

  • Showing Climate Action – Exploring Fridays for Future Germany’s Visual Activism on Flickr, Visual Communication, accepted for publication.

  • Performing legitimacy – exploring video clips by climate activists as everyday practices of (de)legitimation, International Studies Review, part of the Forum “Practices of (De)Legitimation in World Politics” (with Laurenz Krumbacher), accepted for publication.

  • Visuality, in: Shepherd, Laura (ed.), Thinking World Politics Otherwise, Oxford: Oxford University Press (with Lisa Bogerts), accepted for publication.

Foto-expositie in Galerie Lichtzone
Foto-expositie in Galerie Lichtzone
Laatst gewijzigd:06 mei 2024 17:00
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 29 april 2024

    Sensor met gevoel

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

Volg ons opyoutube twitter